Privatni detektivi ne moraju više biti hrvatski državljani, ali moraju znati hrvatski i služiti se latinicom

NA SJEDNICI Vlade, usvojen je prijedlog zakona o privatnim detektivima, koji donosi niz promjena u odnosu na dosadašnji "Zakon o zaštiti osoba i imovine". Naime, privatni detektivi u Hrvatskoj dobili su svoj poseban zakon, a posao obavljanja detektivskog posla odvojen je od zaštitarskog, što do sada nije bio slučaj.

Polaganje hrvatskog jezika i latiničnog pisma

Jedna od najznačajnijih novina je ta da jedan od uvjeta nije hrvatsko državljanstvo, što je u skladu s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europske zajednice. No, zanimljivo je kako će uz osnovnu dokumentacije za dobivanje dozvole obavljanja posla privatnog detektiva, uz potvrdu o sudskom nekažnjavanju, zdravstvenoj sposobnosti i položenog stručnog ispita za privatnog detektiva, osoba morati znati i hrvatski jezik te latinično pismo.

Poznavanje hrvatskog jezika i latiničnog pisma dokazivat će se svjedodžbom odnosno diplomom o završenom školovanju na hrvatskom jeziku ili drugom odgovarajućom ispravom nadležnog tijela.

Najmanje jedan detektiv na neodređeno vrijeme

Za otvaranje ureda privatnog detektiva biti će porebno osnovati tvrtku koja će u sudskom registru morati upisati istražnu i zaštitnu djelatnost te imati najmanje jednu odgovornu osobu s dopuštenjem obavljanja poslova privatnog detektiva.

Naime, tvrtka će morati imati najmanje jedan sklopljen ugovor o radu na neodređeno vrijeme s privatnim detektivom kako bi mogla otvoriti djelatnost.

Privatni detektiv počinje s radom kada potpiše pismeni ugovor sa strankom. Zanimljivo je kako stranka može biti i tijelo javne vlasti, što je svakako novina u odnosu na dosadašnje slučajeve, no u tim predmetima detektiv neće smjeti obavljati poslove koji su u eventualnoj nadležnosti policije ili pravosudnih tijela.

Ispitivanje kandidata za posao

U sklopu svojih djelatnosti, privatni detektivi moći će tražiti nestale osobe, kao i nestale predmete. No zanimljivo je kako će moći istraživati kandidate koji se jave na natječaje za posao u pojedinoj tvrtki, a isto tako i zaposlenike neke tvrtke. Prije toga morat će imati i pismenu suglasnost.

Zakonom o privatnim detektivima uređeno je kako se dozvola za obavljanje detektivskog posla ne može izdati osobi kojoj je kao zaposleniku ministarstva državna služba prestala zbog teške povrede službene dužnosti, jednako kao ni osobi koja je nečasno otpuštena iz vojske.

I.Ć.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.