Prva analiza BBC-ja: Le Pen može slaviti, ali samo večeras

Foto: EPA

EKSTREMNO desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) Marine Le Pen pobijedila je u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora, pokazale su izlazne ankete, ali nepredvidivi rezultat ovisit će o izbornim savezima koji će se sklapati prije drugog kruga idućeg tjedna.

>> UŽIVO Stižu rezultati izlaznih anketa u Francuskoj. Veliko vodstvo ekstremne desnice

RN je osvojio oko 34 posto glasova, pokazale su izlazne ankete Ipsosa, Ifopa, OpinionWaya i Elabea.

To je rezultat koji tu stranku smješta ispred ljevičarskih i centrističkih suparnika, uključujući alijansu Zajedno predsjednika Emmanuela Macrona, čiji je blok osvojio 20.5-23 posto. Ankete su predviđale da će Nova narodna fronta, na brzinu okupljena lijeva koalicija, osvojiti oko 29 posto glasova, što pokazuju i izlazne ankete.

Iz rezultata glasanja, koji su ostvareni uz visok odaziv i koji su u skladu s anketama uoči izbora, teško je predvidjeti hoće li antiimigrantsko, euroskeptično Nacionalno okupljanje uspjeti formirati vladu uz proeuropskog Macrona.

"Ovi izbori nipošto nisu gotovi"

Paul Kirby u analizi za BBC piše da su ovakvi rezultati bez ikakve sumnje povijesni.

"Nacionalno okupljanje nikad prije nije pobijedilo u prvom krugu parlamentarnih izbora. Prije tri tjedna bilo je na vrhu glasova na europskim izborima. 

Ali u ovim izborima je važno 577 izbornih jedinica i svaka od njih ima svoju političku priču. RN će možda već u prvom krugu pobijediti u nekim od okruga. Ljevičarski savez je također prošao izuzetno dobro, a čine ga četiri odvojene stranke koje su podijelile izborne jedinice između sebe.

Najvažnije će biti ono što se bude događalo večeras i u danima koji slijede.

Ako lideri stranaka čiji se kandidati nisu uspjeli plasirati u drugi krug pozovu svoje birače da glasaju za drugoplasirani lijevi savez, to će osujetiti planove krajnje desnice. Šampanjac će se večeras sigurno otvoriti u središnjici RN-a, ali ovi izbori nipošto nisu gotovi", piše BBC u analizi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.