Putin stigao u Kazahstan na summit, sudjeluju i moćne zemlje sklone Rusiji. Evo koje

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin stigao je u Kazahstan na razgovore o regionalnoj sigurnosti i obrani, priopćio je Kremlj, kao i na niz bilateralnih susreta, uključujući one s kineskim i turskim čelnicima.

Šangajska organizacija za suradnju (SCO), forum koji su 2001. godine osnovale Kina i Rusija kao čuvara sigurnosti u euroazijskoj regiji, sastat će se na svojem samitu 3. i 4. srpnja u kazahstanskom glavnom gradu Astani.

"Čelnici zemalja članica SCO-a razgovarat će o trenutnom stanju i izgledima za daljnje produbljivanje višestrane suradnje unutar organizacije i poboljšanje njezinih aktivnosti", objavio je Kremlj na svojoj internetskoj stranici.

Sastankom će vjerojatno dominirati Rusija i Kina, a očekuje se da će prisustvovati i čelnici ili predstavnici Azerbajdžana, Bjelorusije, Indije, Irana, Kazahstana, Katara, Kirgistana, Kine, Mongolije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Pakistana, Tadžikistana, Turkmenistana, Turske i Uzbekistana. 

Očekuje se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, objavile su u utorak ruske agencije.

Rusija je u utorak rekla da će Putin održati niz bilateralnih razgovora, uključujući s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom.

Indijski premijer Narendra Modi, koji se ovaj mjesec očekuje u Moskvi, neće prisustvovati, a zemlju će predstavljati ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar, priopćilo je ministarstvo u utorak.

Na prošlogodišnjem virtualnom samitu skupina je objavila izjavu u kojoj kritizira, kako je rekla, negativan učinak "jednostranog i neograničenog širenja globalnih proturaketnih obrambenih sustava određenih zemalja ili skupina zemalja", ne spominjući izravno širenje NATO-a i zapadnu vojnu pomoć Ukrajini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.