Rampa ubila tri pomorca. Plenković: Ne vidim moralnu odgovornost šefa Jadrolinije

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković poručio je da pitanje o razlozima smjene tehničkog direktora u Jadroliniji treba adresirati na upravu te tvrtke. Nisam ja tu da govorim umjesto uprave, kazao je pa novinarima koji su se požalili da im se ne javlja predsjednik uprave preporučio da ga opet traže.

Podsjetimo, 11. kolovoza dogodila se tragična nesreća kad je ulazna rampa trajekta Lastovo u Malom Lošinju pala na pomorce te usmrtila vođu stroja, dvojicu kormilara i teško ozlijedila prvog časnika palube. 

Upitan kako mu izgleda smjena direktora prije kraja istrage u Jadroliniji, odgovorio je kako je "to njihova odluka, ali da to nema veze s onim što će istraga o razlozima nesreće na trajektu Lastovo na kraju pokazati". Kazao je da i dalje ne vidi odgovornost, pa ni moralnu, prvog čovjeka Jadrolinije. Smatra da predsjednik Sopta ne može znati što se događa na svakom trajektu.

"Milanović je spomenuo Jadroliniju dva-tri tjedna nakon tragedije"

"Trajekti u Hrvatskoj imaju 600 isplovljavanja i uplovljavanja u danu, prema tome, to je nemoguće. Razumijem vaš politički i interes javnosti, ali tu se ništa neće promijeniti", odgovorio je premijer, konkretizirajući kako je riječ o političkom interesu cijele opozicije. 

"Pa nije hajku digao netko iz HDZ-a", dodao je. Kazao je i kako je predsjednik Republike Zoran Milanović Jadroliniju spomenuo dva-tri tjedna nakon tragedije, odnosno kad se u javnosti saznalo da je koristio resurse Hrvatske vojske da bi letio po hrvatskim otocima ili drugim destinacijama besplatno.

"Puno bi bilo bolje usmjeriti oštricu javnosti i medija na to, a ne na ovo", istaknuo je i dodao da je turistička sezona bila najbolja ikad i da pritom Jadrolinija igra ogromnu ulogu.

"Nama se zbog jedne nesreće, prve takve u 77 godina, politički instrumentaliziranim putem nastoji stvoriti okvir nepouzdanosti nacionalnoga prijevoza, pa to samo radi netko tko sebi želi loše. Vrlo jednostavno", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.