Republika Srpska vraća grb Nemanjića s dvoglavim orlom i himnu Bože pravde

Foto: M.A./ATAImages/PIXSELL

Narodna skupština Republike Srpske jučer je glasovima većine zastupnika donijela Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Odlučeno je da se u upotrebu vraćaju grb Nemanjića s dvoglavim orlom i himna Bože pravde. 

Odluka je u skladu s člankom 30. nedavno usvojene Deklaracije Svesrpskog sabora, u kojem stoji da je himna Bože pravde svesrpska himna, a da je dvoglavi orao svesrpski grb. 56 zastupnika podržalo je odluku, dok su tri glasala protiv. 

"Cilj ovog zakona je da imamo pravo da stavimo ovdje grb Republike Srpske po kojem je formirana. Cilj je da imamo pravo da koristimo himnu Bože pravde i grb Nemanjića te da u svakoj kancelariji predsjednika vlade, ministra, gradonačelnika, sekretarijata i na svakoj vizitkarti imate pravo staviti grb. Od tog cilja neću odustati", poručio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić,

Izmjene će vjerojatno biti osporene pred Ustavnim sudom BiH, piše Klix.ba. Ustavni sud BiH je 2006. proglasio grb Nemanjića neustavnim, nakon čega je Narodna skupština sljedeće godine usvojila amblem sa slovima RS. Neustavnom je tada proglašena i himna. Problem je bio što na grbu i u himni nisu bili zastupljeni simboli ostalih konstitutivnih naroda.

Vulin: Veliki korak k zajedničkoj budućnosti

Izmjene je pozdravio Aleksandar Vulin, potpredsjednik vlade Srbije i senator Republike Srpske. "Narodna Skupština bez izuzetka među srpskim poslanicima izglasala je novu himnu i grb. Trobojka s grbom Nemanjića i Bože pravde simbol je jedinstva kojem Srbi teže vjekovima", naveo je Vulin, prenosi Telegraf.

"Osporiti pravo Srpskoj da odlučuje koji simboli je određuju i predstavljaju njene težnje i nade znači osporiti pravo Srbima da donose demokratske odluke o sebi. Skupština je pokazala da se podvala pokrajinskog identiteta koji će poslužiti za odvajanje ili suprotstavljanje jedinstvenoj velikoj srpskoj naciji nikada više neće primiti među Srbima van Srbije", dodao je. 

"Ovo je dokaz da su Srbi jedinstven politički narod i da nas više ništa neće zavaditi i učiniti plijenom velikih. Skupštini i srpskoj braći svih vjera čestitam još jedan veliki korak k zajedničkoj budućnosti. Bože pravde", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.