Rusi žestoko napadaju u Donbasu. Blogeri: Vode se ulične borbe u gradu na istoku

Foto: Profimedia

Ruske snage vode ulične borbe s ukrajinskim trupama u predgrađima istočnog grada Selidova, u trenutku kada Rusija nastoji preuzeti kontrolu nad cijelim Donbasom, javljaju proruski blogeri. Od početka invazije u veljači 2022. ruske snage su u rujnu ove godine najbrže napredovale na fronti, iako je Ukrajina zauzela dio ruske oblasti Kursk.

Posljednjih tjedana ruske snage su okružile niz gradova u Donjecku i onda polako stezale obruč, sve dok nisu prisilile ukrajinske snage na povlačenje. Prema blogerima, upravo to rade u Selidovu, gradu s predratnim brojem stanovnika od oko 20.000.

Nema službenih reakcija Moskve i Kijeva

"U gradu se vode borbe za svaku ulicu, jednu po jednu. Napad na Selidove je pojačan", napisao je Jurij Podoljaka, poznati proruski bloger iz Ukrajine. Drugi blogeri su objavili videosnimku intenzivnog granatiranja grada. Rusko ministarstvo obrane nije to komentiralo, a nije se oglasio niti Kijev.

Rusija trenutačno kontrolira oko 80 posto Donbasa i napreduje zapadno uzduž 100 km od 1200 km duge bojišnice kod taktički važnih središta Pokrovska i Kurahove. Rat u Ukrajini ulazi, kako tvrde ruski dužnosnici, u najopasniju fazu u jeku ruskog napredovanja na terenu, dok Zapad razmišlja kako će taj rat završiti.

Ukrajina traži članstvo u NATO-u, Rusija kaže da je to neprihvatljivo, a SAD i ključni NATO saveznici nisu javno odobrili poziv Volodimira Zelenskog da njegova zemlja odmah uđe u članstvo zapadnog vojnog saveza. Ruske snage zauzele su petinu Ukrajine te kontroliraju 98.5 posto Luhanska i 60 posto Donjecka. Zajedno te dvije regije čine Donbas, kolijevku rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.