Niskobudžetne zrakoplovne kompanije otkazuju letove zbog sukoba u Gazi

Foto: EPA

Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair objavila je da je u studenome otkazala više od 960 letova zbog rata Izraela i Hamasa. Taj je potez uslijedio nakon što je u listopadu zbog sukoba u Gazi avioprijevoznik već otkazao više od 870 letova. Zračni prijevoznici obustavili su letove za Tel Aviv i susjedni Jordan nakon što je Hamas 7. listopada započeo napad na Izrael te zbog eskalacije sukoba koja je uslijedila.

Niskobudžetni zračni prijevoznik easyJet objavio je prošlog tjedna da su sukobi i prijetnja stabilnosti na Bliskom istoku također utjecali na potražnju za letovima prema odredištima kao što je Egipat. Naveo je i da su zbog rata pogođene rezervacije letova britanskog prijevoznika u listopadu i u studenome.

Wizz Air odlučio obustaviti poslovne operacije u Izraelu

EasyJet je upozorio da ne očekuje smanjenje gubitaka u prvom tromjesečju svoje nove financijske godine budući da su pogođeni i letovi i šira potražnja, ali je rekao da se interes za rezervacijama letova počeo oporavljati posljednjih tjedana.

Najnoviji podaci Ryanaira o prometu putnika pokazali su da je u studenom irski prijevoznik ostvario više od 66.400 letova te prevezao 11.7 milijuna putnika, četiri posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, unatoč otkazivanju letova. Mađarski zračni prijevoznik Wizz Air objavio je danas da je odlučio obustaviti poslovne operacije u Izraelu do početka siječnja iduće godine.

Niskobudžetni zračni prijevoznik objavio je da nastavlja pozorno pratiti situaciju na terenu i da je spreman ponovno uspostaviti kapacitete ako se uvjeti stabiliziraju.​ U studenom je prevezao 29.3 posto više putnika, odnosno njih 4.8 milijuna.

Rat u Ukrajini

Wizz Air je priopćio da je također ponovno pokrenuo letove prema glavnom gradu Moldavije Kišinjevu, nakon što je obustavio letove u tu zemlju u ožujku zbog napetosti povezanih s ruskim ratom s Ukrajinom.

U priopćenju navode kako je taj korak uslijedio nakon "sveobuhvatne procjene sigurnosnih čimbenika". Dodaju i da grupa namjerava postupno ponovno uvoditi operacije, uključujući ponovno otvaranje svoje baze u Kišinjevu, istodobno osiguravajući sigurne i zaštićene operacije za svoju posadu i putnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.