SAD: Izbori u Zimbabveu nisu bili ni slobodni niti pošteni

PARLAMENTARNI izbori u Zimbabveu, koje je dobila stranka predsjednika Roberta Mugabea, nisu bili ni slobodni niti pošteni, izjavila je u subotu američka državna tajnica Condoleezza Rice.

"Iako su kampanja i sam izborni dan bili općenito mirni, izborni proces nije bio slobodan niti pošten.", stoji u priopćenju državne tajnice.

Rice je navela kako je "neovisni tisak bio ušutkan", sloboda okupljanja "ograničena", da je hrana korištena "kao oružje da se pokolebaju gladni birači" te da je milijunima stanovnika Zimbabvea koji su natjerani u emigraciju ekonomskim kolapsom zemlje "oduzeto pravo glasa".

Vlada Zimbabvea objavila je kako je osvojila parlamentarnu većinu na izborima u četvrtak, ali je Rice ustvrdila kako je bilo jasno da su mnogi "Zimbabvanci odbacili vladinu propalu politiku i da pozivaju na promjene".

"Sjedinjene Države pozivaju vladu Zimbabvea da prizna legitimnost oporbe i napusti politiku namijenjenu da zatomi, zdrobi ili na drugi način uguši izražavanje razlika u Zimbabveu", rekla je Rice.

Mugabeova stranka ZANU-PF dobila je 59 od 120 mjesta u parlamentu što je zajedno s 30 zastupnika koje imenuje predsjednik dalo kontrolu vladajućoj stranci.

Čelnik oporbenog Pokreta za demokratske promjene Morgan Tsvangirai, čija je stranka osvojila 34 mjesta, izjavio je kako su izbori obilježeni masovnim prijevarama.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.