Šef UN-a stigao na summit Putinovog i Xijevog saveza. Ukrajina: Pogriješio je

Foto: EPA

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stigao je danas u Rusiju kako bi sudjelovao na summitu BRICS-a u Kazanju, objavile su lokalne vlasti dok Ukrajina kritizira taj njegov potez kao "pogrešan izbor".

Guterres bi trebao razgovarati s velikim brojem čelnika koji sudjeluju na summitu, rekao je jučer UN. Kremlj je najavio da će se sutra sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom, s kojim će razgovarati o Ukrajini.

Prilikom posljednjeg susreta 2022. Putin rekao Guterresu da vjeruje u pozitivan ishod pregovora

Bit će to prvi susret dvojice čelnika od travnja 2022., dva mjeseca nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu. Tada mu je Putin rekao da vjeruje u "pozitivan" ishod pregovora s Ukrajinom. No otad su Moskva i Kijev prekinuli sve službene pregovore i njihova stajališta trenutno djeluju nepomirljivo.

U Kazanju će "glavni tajnik ponovno potvrditi svoja dobro poznata stajališta o ratu u Ukrajini i uvjetima za pravedan mir temeljen na povelji i rezolucijama Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu", rekao je jučer njegov glasnogovornik Farhan Haq.

Antonio Guterres redovito govori da aneksiji ukrajinskih teritorija "nije mjesto u modernom svijetu". "Rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Europe", ponovno je rekao u veljači.

Ukrajina: Guterres je napravio pogrešan izbor

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova procijenilo je u ponedjeljak da je Guterres napravio "pogrešan izbor" pristavši otići u Kazanj. "To samo šteti ugledu UN-a", kritiziralo je ministarstvo na X-u.

Vladimir Putin na ovom sastanku BRICS-a namjerava pokazati neuspjeh zapadne politike sankcija i izolacije njegove zemlje. U utorak se sastao s nekoliko čelnika, uključujući kineskog predsjednika Xi Jinpinga i indijskog premijera Narendru Modija.

Skupina koja želi biti odgovor na političku i ekonomsku moć Sjeverne Amerike i zapadne Europe

BRICS, akronim za Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, čini 45 posto svjetske populacije i 35 posto svjetske ekonomije. 

Egipat, Etiopija, Iran i Ujedinjeni Arapski Emirati također su se pridružili ove godine skupini koja želi biti odgovor na političku i ekonomsku moć bogatih nacija Sjeverne Amerike i zapadne Europe. Saudijska Arabija također bi se trebala formalno priključiti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.