Sjednica Vlade o proračunu odgođena do 19 sati

VLADA će prijedlog državnog proračuna za ovu godinu utvrditi večeras, jer će i tijekom poslijepodneva ministri rezati troškovnu stranu, odnosno tražiti uštede na materijalnim troškovima.

To je razlog zbog čega je sjednica Vlade, sa 14 sati odgođena na 19 sati, izjavio je novinarima glasnogovornik Vlade Ratko Maček.

Iako u Banskim dvorima ni rano poslijepodne nije bilo moguće dobiti bilo kakve detalje o ovogodišnjem proračunu, Vladina je namjera, neslužbeno se doznaje, da rashodi budu oko 84 milijarde kuna.

Vlada isto tako, doznaje se, ne odustaje od proračunskog deficita od 4,5 posto BDP-a, a u ovoj godini planira gospodarski rast od 3 posto.

Kako je novinarima izjavio Maček, određene teškoće u utvrđivanju proračuna uzrokovane su neodgovornim trošenjem proračunskog novca bivše Vlade, izvanproračunskim zaduživanjem i stvaranjem financijskih obveza stvorenih lani, a prebačenih na naplatu u ovogodišnji proračun.

Iznio je pritom podatak da ove godine država treba platiti 15,2 milijarde kuna glavnice te još 5 milijardi kuna kamata.

No, unatoč tomu, kaže Maček, Vlada premijera Ive Sanadera želi aktivirati svoje strateške projekte. Ne odustaje se od ambicije da ovogodišnji proračun bude razvojan, ne odustaje se od ulaganja u infrastrukturu i cestogradnju, znanost i obrazovanje, poticanja malog i srednjeg poduzetništva. Proračun će biti i više socijalan nego do sada prema najugroženijim skupinama stanovništva, umirovljenicima, rodiljama, kazao je Maček.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.