Sjeverna Koreja poslala vojnike Putinu? Tadić: To su jadnici kojih se Kim rješava

Screenshot: HRT/HTV

Nuklearni fizičar Tonči Tadić komentirao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4 razvoj događaja na ukrajinskom bojištu. Uvjeren je kako Ukrajina mora biti pod nečijim nuklearnim kišobranom.

"Nikad u povijesti nije se dogodilo da jedna nuklearna sila, štoviše članica Vijeća sigurnosti koja bi trebala pozivati na mir i na razum, prijeti 38 puta nuklearnim ratom nenuklearnoj zemlji. Ili će Ukrajina biti pod nuklearnim kišobranom NATO-a, kao što je u slučaju Hrvatske, ili će stvarati vlastiti nuklearni kišobran", naveo je. 

"Čak kad bi Ukrajina odlučila ovog trena razvijati vlastitu nuklearnu bombu, za to nema kapaciteta. Gotovo 80 posto ukrajinske električne mreže je oštećeno. Za razvoj nuklearnog oružja potrebna je ogromna količina električne energije i relativni mir", upozorio je. 

"Amerikanci su uvijek htjeli pojednostaviti jednadžbu"

Podsjetio je da je Ukrajina od SSSR-a naslijedila arsenal od 1700 nuklearnih bojnih glava s raketnim sustavima, odnosno strateškim bombarderima. Međutim, pod pritiskom Zapada, ponajprije američkog predsjednika Billa Clintona i britanskog premijera Johna Majora, Ukrajinci su pristali predati Rusiji svoj nuklearni arsenal, uz sigurnosna jamstva. 

"Ironično je da danas Putin prijeti Zapadu i bombardira Ukrajinu tim istim strateškim bombarderima, odnosno da prijeti Ukrajini i zapadu nuklearnim oružjem od kojih jedan dio čini ukrajinski arsenal", tvrdi Tadić. 

"Ukrajina je to s jedne strane potpisala u dobroj vjeri, a s druge strane pod izravnom prijetnjom sankcija od strane Billa Clintona. Clintona treba razumjeti u smislu da su Amerikanci uvijek htjeli pojednostaviti jednadžbu. Dakle, s koliko nuklearnih sila se u pojedinom trenutku moraš moći nositi, tko je na tvojoj strani. Da je, s druge strane, Ukrajina ostala u posjedu barem 10 posto tog arsenala, ovog svega ne bi bilo", dodao je. 

"18 Sjevernokorejaca je nestalo odmah prvog dana"

Osvrnuo se i na navodni dolazak sjevernokorejskih vojnika koji će pomoći Rusima. Tadić je napomenuo kako su Vladimir Putin i Kim Jong-un potpisali strateški obrambeni sporazum prema kojem su se obvezali da će si te dvije zemlje međusobno pomagati.

"Sjeverna Koreja dobiva rusku nuklearnu i svemirsku tehnologiju, što im je bitno za razvoj sustava s kojima mogu ugrožavati Sjedinjene Države, Japan, Južnu Koreju, ali i Putinove europske saveznike", objasnio je. 

"Po svoj prilici to nisu neki super obučeni vojnici jer takve Kim treba za zaštitu vlastite obitelji i svojeg režima. Ono što je mrvicu manje kvalitetno čuva granicu. Ovo su valjda neki jadnici kojih se Kim želi riješiti i on po tom vojniku vjerojatno dobiva mjesečno dvije tisuće dolara", naglasio je. 

"Dogodilo se to da su Rusi dio njih ubacili u borbu protiv Ukrajinaca u području Kurska i da je 18 Sjevernokorejaca nestalo odmah prvog dana. Izgubili su se u nekoj šumi i sada borave tamo nastojeći da ih nitko ne ulovi", rekao je. 

Smatra kako je najveći paradoks što neki ljudi na Zapadu guraju Kijev prema pregovorima, dok istodobno Putin nije spreman na pregovore. Podsjeća da je Putinov preduvjet za pregovore to da Ukrajina pristane na gubitak 18 posto svog teritorija, da pristane na promjenu vlasti te potpunu demilitarizaciju. 

"Njemu je stalo ići na pregovore u onom trenutku kad Zapad više ne bude pomagao Ukrajinu, kad bude jasno da nema izlaza", ustvrdio je. 

"Zar nije slanje oružja Ukrajincima teže od slanja vojnika u Wiesbaden"

Komentirao je i sukob vlade i predsjednika Zorana Milanovića oko slanja hrvatskih vojnika u misiju NSATU-a. 

Osvrnuo se na sukob vlade i predsjednika oko slanja hrvatskih vojnika u NATO-ovu misiju. "Kada netko govori da će dvojica vojnika u njemačkom Wiesbadenu značiti ulazak Ukrajine u rat, onda se čovjek pita što je s onih 11 ili 12 tranši oružja i opreme koje je Hrvatska poslala Ukrajini? Zar nije to bilo važnije i teže od te dvojice vojnika?" upitao je. 

"Ono što je za mene daleko više zabrinjavajuće je to što takve izjave s Pantovčaka nisu usklađene s općim stajalištima Vlade Republike Hrvatske", nastavio je. Uvjeren je kako moramo imati usklađenu vanjsku politiku, a ne onu koja ide na dva potpuno paralelna kolosijeka. 

"Ide prozapadno, pro-NATO sa strane Banskih dvora, a s druge strane potpuno proputinovski sa strane Pantovčaka. Kad napravite kronologiju Milanovićevih izjava u ove dvije i pol godine, svaka do jedne je ponavljanje odgovarajuće teze iz Kremlja. Doista ne razumijem zašto on to čini. Ono što je sigurno je to da to nije dobro za međunarodni ugled Hrvatske jer očito pokazuje potpunu neusklađenost naše vanjske politike", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.