Socijalni partneri podržali PEP i PAL programe

SOCIJALNI partneri podržali su na današnjoj sjednici Gospodarsko socijalnog vijeća (GSV) Predpristupni ekonomski program (PEP) i Programski zajam za prilagodbu (PAL) Svjetske banke, jer bi to trebalo omogućiti porast standarda građana.

Iako će reforme koje će se provesti temeljem tih dokumenta biti bolne one su nužne, a u konačnici dovest će do rasta standarda i konkurentnosti domaćeg gospodarstva, rekli su novinarima predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade.

Ta dva dokumenta definiraju makroekonomsku stabilnost i ekonomski rast, usporavanje rasta vanjskog i javnog duga, fiskalnu konsolidaciju, smanjenje nezaposlenosti te reformu mirovinskog sustava i pravosuđa.

PAL je instrument koji podržava nastojanja Hrvatske za pridržavanje Europskoj uniji. Podijeljen je u tri dijela a svaki je dio "težak" 150 milijuna eura, rekao je ministar financija Ivan Šuker.

Socijalni partneri zaključili su da će, nakon što Vlada dobije mišljenje Europske komisije o PEP-u, zajedno razmotriti sve primjedbe i izraditi trogodišnji program, dodao je Šuker.

"Iako smo ocijenili da će reforme biti bolne, smatramo da su neophodne kako bi postigli osnovni cilj - pristup EU-u i rast standarda", rekao je predstavnik sindikata i dopredsjednik GSV-a Zdenko Mučnjak.


Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.