Što se događa u Kursku? Ukrajinci se ukopavaju, jedni drugima kradu vrijedna vozila

Foto: EPA

Ukrajinci su prije tri tjedna iznenadno upali u rusku regiju Kursk i munjevitom brzinom počeli zauzimati kontrolu nad teritorijem. Sada se njihov napredak usporava: ukrajinski odredi došli su do kraja svojih linija opskrbe i ukopali se, a dolazi sve više ruskih pojačanja, piše Forbes.

U narednim tjednima bi linija kontakta u Kursku mogla početi nalikovati frontama u Ukrajini: ukopana, statična i smrtonosna za bilo koga tko se usudi napustiti svoje položaje.

Iznimka je sektor oko Pokrovska, na istoku Ukrajine. Tamo Rusi protiv neorganiziranih ukrajinskih branitelja napreduju velikom brzinom, što je izazvalo strahove, ali i prebacivanja krivnje, u Kijevu i glavnim gradovima savezničkih zemalja.

Ukopavanje fronte u Kursku veliki je kontrast stanju u toj regiji prije samo dva tjedna, u ranim danima iznenadnog ukrajinskog napada. Kako bismo bolje shvatili taj kaos, trebamo pogledati popis zaplijenjenih oklopnih vozila na obje strane.

Dok su ukrajinske jedinice jurile u Kursk, a iznenađene ruske jedinice pokretale protunapade kada i kako su stigle, obje strane su napuštale vozila, a neka od njih došla su u ruke neprijatelja.

Zapljene dragocjenih vozila

Između 6. kolovoza – prvog dana ukrajinskog upada u Rusiju – i 27. kolovoza, Rusi su zaplijenili 10 ukrajinskih vozila samo u Kursku. Ukrajinci su pak zaplijenili 11 ruskih vozila, plus haubicu i dron.

To je veliki porast u gubicima. U prva tri tjedna u srpnju Ukrajinci su zaplijenili osam ruskih vozila duž čitavih 1100 kilometara fronte u Ukrajini, dok su Rusi zauzeli 10 ukrajinskih vozila u čitavoj Ukrajini.

Nešto govore i vrste vozila koje su vojnici predali neprijatelju. Ukrajinci su se željeli kretati brzo, zbog čega su se pješačke bojne našle duboko iza ruskih linija, bez podrške koju inače imaju u artiljeriji i dronovima.

Sva ukrajinska vozila koja su zaplijenili Rusi su oklopni jurišni kamioni: dva BMP-a, dva BTR-4, dva Strykera i četiri kamiona. Ukrajinci su šokiranim ruskim jedinicama oduzeli nešto raznovrsnija vozila: sedam tenkova T-72, T-80 i T-90, kao i četiri kamiona za opskrbu.

Od osam ukrajinskih brigada koje su poslale snage u ovu invaziju, najviše vozila izgubile su, kako se čini, 82. zračno-jurišna brigada i 92. jurišna brigada. To ne iznenađuje: obje ove brigade iznimno su agresivne na ratištu.

Što se ruskih jedinica tiče, čini se kako je najviše vozila izgubio 4. tenkovski odred. Među njima su i tri tenka T-80 koja će gotovo sigurno koristiti ukrajinska vojska.

Usporavanje ratovanja

Ne iznenađuje da se ovakva "razmjena" vozila u Kursku usporava, jer se usporava i samo ratovanje. Nakon što su u prvih par tjedana velikom brzinom zauzeli preko 675 četvornih kilometara Kurska, Ukrajinci su u posljednjem tjednu invazije zauzeli samo oko 64 nova kilometra teritorija.

Još uvijek nije potpuno jasno što Ukrajinci žele postići u Kursku, kao ni je li napredak koji ostvaruju u Rusiji vrijedan gubitaka koje trpe oko Pokrovska.

Strateške implikacije invazije još se nisu kristalizirale, ali u materijalnim okvirima borba u Kursku je izjednačena. Obje strane zaplijenile su otprilike isti broj neprijateljskog oružja, a slični su i drugi gubici: do 27. kolovoza Ukrajinci su otpisali 87 komada teške opreme, dok su Rusi otpisali 59.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.