Japanski izvoz jako usporio u kolovozu

Ilustracija: Shutterstock

Japanski izvoz zamjetno je usporio u kolovozu, uz gotovo stagnaciju isporuka u Sjedinjene Države i bolje rezultate u razmjeni s Kinom i Rusijom, pokazali su u srijedu podaci ministarstva financija.

Ukupna vrijednost japanskog izvoza porasla je u kolovozu za 5.6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, nakon 10.2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Pred kraj ljeta porasle japanske isporuke na inozemna tržišta

Japanske isporuke na inozemna tržišta porasle su tako pred kraj ljeta deveti mjesec zaredom, pokazali su podaci ministarstva. Izvoz u Sjedinjene Države zadržao se više-manje na razini prošlogodišnjeg kolovoza, odražavajući 14.2-postotni pad prodaje automobila.

Isporuke u Kinu, najvećeg trgovinskog partnera Japana, porasle su pak za 5.2 posto u odnosu na isti mjesec lani, pokazuje izvješće ministarstva.

Izvoz u Rusiju poskočio je pak za 17.9 posto u odnosu na prošlogodišnji kolovoz, na 27.4 milijarde jena (173.5 milijuna eura). Izvoz osobnih automobila uvećan je za četvrtinu, a izvoz rezervnih dijelova i komponenti gotovo za petinu, navodi ruska novinska agencija TASS.

Ukupni izvoz uvećan u kolovozu za 2.3 posto

Japanski ukupni uvoz uvećan je u kolovozu skromnih 2.3 posto, pokazuju tablice ministarstva. U srpnju bio je poskočio za 16.6 posto.

Japan je tako u kolovozu zabilježio manjak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 695.3 milijarde jena (4.4 milijarde eura), za četvrtinu manji nego lani, pokazuje izvješće.

Kina i SAD na čelu

Najviše robe Japan je i u kolovozu uvezao iz Kine, u vrijednosti 1.9 bilijuna jena, manjoj za 2.3 posto nego lani. U gotovo istom postotku smanjio se i uvoz iz SAD-a, kliznuvši na 949 milijardi jena. 

Trgovinska razmjena između Japana i Rusije porasla je pak u kolovozu prvi put u točno dvije godine, i to za 23.81 posto u usporedbi s istim razdobljem 2023. godine, dosegnuvši vrijednost od 105.59 milijardi jena (743 milijuna dolara), primijetila je ruska novinska agencija TASS, pozivajući se na statistiku japanskog ministarstva financija.

U kolovozu energenti činili 70 posto japanskog uvoza iz Rusije

U kolovozu 2021. godine bila je porasla zbog poskupljenja goriva na svjetskim tržištima, što je dovelo do značajnog poskupljenja uvoza ruskih energenata, piše ruska državna prorežimska agencija TASS.

U kolovozu ove godine energenti su činili 70 posto japanskog uvoza iz Rusije, a automobili su činili 60 posto japanskog izvoza u Rusiju. Isporuke obje kategorije proizvoda porasle su u kolovozu, što je rezultiralo većom vrijednošću razmjene.

Japanski uvoz ruskog ukapljenog prirodnog plina poskočio je u kolovozu za 49 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, dok je uvoz ugljena potonuo za 23.2 posto. Japan u kolovozu nije uvozio rusku naftu, piše TASS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.