Tomašević: U Zagrebu će se graditi još tri mosta, evo gdje i kada

Foto: Grad Zagreb

U GUP-u grada Zagreba su još od 1970-ih godina ucrtana nova tri mosta u zapadnom dijelu Zagreba, od Jadranskog do Jankomirskog mosta. Iz Grada su danas objavili da gradonačelnik Tomislav Tomašević planira izgraditi tri nova mosta.

Na početku javne rasprave o izmjenama GUP-a Tomašević je najavio kako je ovim izmjenama predložena promjena karaktera "istočnog Jarunskog mosta" iz cestovnog u pješačko-biciklistički, s obzirom na to da je vrlo blizu Jadranskom mostu koji je cestovni i tramvajski most.

"Pješačko-biciklističkim mostom istočno od jezera Jarun povezujemo sportske sadržaje Arene, Mladosti i RSC-a Jarun te stanovnike gradskih naselja Laništa i Jaruna. Za taj most je potrebno napraviti arhitektonsko-urbanistički natječaj, tako da je, uz rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, planirani rok izgradnje mosta kraj 2027. godine", objavili su iz Grada.

Gradit će se još dva mosta

"Preostala dva cestovna mosta zapadnije od tog mosta su zapadni Jarunski most i most u Savskoj Opatovini te su oba nužna s obzirom na veličinu grada i njegov daljnji razvoj, a posebno imajući na umu ubrzanu stambenu izgradnju u gradskoj četvrti Stenjevec. 

No, ako se uzme u obzir postojeća gustoća naseljenosti u gradskim četvrtima Podsused Vrapče, Stenjevec i Trešnjevka jug, gradska uprava smatra da je prioritetnija izgradnja zapadnog Jarunskog mosta, što je predmet i prometne studije koju je Grad Zagreb naručio", kažu iz Grada.

"Zapadni Jarunski most je namijenjen cestovnom i tramvajskom prijevozu uz pješake i bicikliste. Strateški je bitan za uspostavljanje tramvajske mreže do buduće Nacionalne dječje bolnice u Blatu te kako bi značajno unaprijedio prometnu povezanost cijelog zapadnog dijela grada. 

Zapadni Jarunski most, s obzirom na provedeni arhitektonski natječaj i status imovinsko-pravnih odnosa, planiramo izgraditi i pustiti u promet do kraja 2028. godine", izjavio je gradonačelnik Tomašević.

Vezano uz most u Savskoj Opatovini, procjena je da će se zbog lošijeg statusa imovinsko-pravnih odnosa, potrebe arhitektonsko-urbanističkog natječaja i izgradnje spojnih cesta taj cestovni most moći izgraditi najranije 2031. godine, kažu iz Grada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.