Održan novi sastanak, roditelji izašli nezadovoljni. "Vodila se žestoka rasprava"

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

NASTAVLJA se bojkot nastave u novozagrebačkoj školi nakon što se u nju nenajavljeno vratio devetogodišnji učenik s teškoćama u ponašanju. Danas je održan novi sastanak na kojem su roditelji djece koja idu u razred s problematičnim dječakom (9) odlučili da njihova djeca ni sutra neće ići na nastavu.

Dok roditelji i djeca čekaju rasplet situacije, iz Ministarstva obrazovanja zatražili su da Gradski ured preispita odluku o načinu školovanja dječaka. No iz Gradskog ureda poručili su da je za to nadležna škola. Gradski ured za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba izdao je rješenje na temelju psihofizičkog stanja djeteta na koje su se roditelji žalili Ministarstvu obrazovanja, znanosti i mladih. Ministarstvo je odbilo žalbu i vratilo slučaj Gradskom uredu.

Nova komplikacija 

Potom je Ministarstvo jučer zatražilo ponovno utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta. No, iz Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade priopćili su da su preduvjeti za donošenje rješenja opservacija stručne službe škole te zdravstvena i druga dokumentacija koju mogu dostaviti jedino roditelji. 

"Ministarstvo je jučer napisalo da Gradski ured pokrene postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, ali neće to Gradski ured pokrenuti jer bi time kršio propis Ministarstva, već to može pokrenuti škola, tj. stručno povjerenstvo škole koje čine liječnici školske medicine, stručni suradnici u školi, pedagog, psiholog itd. Oni trebaju pokrenuti taj postupak", kazao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš. "Ako želimo pomoći djeci, moramo pomoći školi. Škola je do sada učinila sve što je bilo dogovoreno", naglasio je.

Za novo utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta nadležna je škola, a ravnatelj je dao ostavku

Ponovio je da je za novo utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta nadležna škola te da sve institucije trebaju školi dati potporu. Budući da je ravnatelj škole podnio neopozivu ostavku, Juroš smatra da što prije treba biti imenovan vršitelj dužnosti.

Kaže da mu je iznimno žao što je ravnatelj dao ostavku. No bitno je znati da je za utvrđivanje psihofizičkog stanja djeteta potrebno stručno povjerenstvo, a ondje nema ravnatelja, kaže. Iako je procjena psihofizičkog stanja djeteta napravljena ranije, Ministarstvo obrazovanja traži da se napravi nova.

Održan važan sastanak

U 17.30 održan je sastanak s roditeljima učenika zagrebačke škole. Sastanak još uvijek traje. Kako sada stvari stoje, rješenja još uvijek nema. 

Odvjetnik grupe roditelja za RTL je rekao da se unutra vodi žestoka rasprava i da jednostavno ne može izaći. No zato je izašao jedan od roditelja i rekao da ovo zapravo nema smisla i da on sutra sigurno svoje dijete neće slati na nastavu. Roditelji kažu da nisu zadovoljni temama koje su nametnute, idejama i rješenjima koja im se nude, da im se čini da se sve ponovno vrti u krug i da to nisu jamstva koja su tražili kako bi njihova djeca sutra došla u školu.

Na sastanku su uz roditelje četvrtog razreda u koji ide taj problematični dječak i predstavnici Ministarstva i predstavnici Grada. Kako sada stvari stoje, ipak postoji jedno rješenje. 

Kako doznaje RTL, ravnatelj, iako je podnio neopozivu ostavku, sutra bi se mogao vratiti u školu na svoje staro radno mjesto. Naime, Ministarstvo obrazovanja s njime pregovara i dobio je garanciju da će se poduzeti konkretni koraci, a ti konkretni koraci zapravo znače da bi dječak mogao ići u posebni razred, bilo u ovu ili neku drugu školu. O tome će odlučiti stručna služba škole.

Ona je danas imala sastanak, preispitali su svu dokumentaciju i svoju bi odluku trebali donijeti sredinom idućeg tjedna. Tada je na potezu Gradski ured za obrazovanje koji bi zapravo tu odluku trebao ili potvrditi ili ne. Ali kako sada stvari stoje, izvjesno je da bi dječak mogao ići u posebni razred, objavio je RTL.

Roditelji odlučili da učenici ni sutra neće u školu

Roditelji devetogodišnjeg dječaka zbog kojeg više od tisuću učenika već tri dana ne ide na nastavu nisu se odazvali sastanku.

"O tome što je dogovoreno ili nije ne smijem pričati s obzirom na to da moram čuvati povjerljivost tog sastanka. Rješenja u ovom trenutku i dalje nema, međutim postoje indicije da bi eventualno u nekoj bližoj budućnosti problem mogao biti riješen. Na to u ovom trenutku ne možemo računati", rekao je jedan od odvjetnika grupe roditelja Ivan Vrdoljak za Novu TV.

"Roditelji su ljuti i razočarani i to je u potpunosti razumljivo s obzirom na to da cijela situacija već dugo traje i da ovo nije prva škola u kojoj taj problem postoji. Roditelji smatraju da su ishodi koje ovdje imaju apsolutno nezadovoljavajući", rekao je odvjetnik. 

Prema posljednjim informacijama, roditelji su odlučili da ni u petak svoju djecu neće poslati u školu. 

"Sastanak je trajao više od dva sata. Roditelji učenika četvrtog razreda nisu dobili jamstva da će njihova djeca sutra dolaskom u školu biti u sigurnom okruženju. Roditelji naših stranaka žele da im djeca sutra krenu u školu, međutim jamstva za sigurni nastavak školovanja nismo dobili", rekla je druga odvjetnica roditelja Lina Budak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.