EU: Uznemireni smo zbog sjevernokorejskih vojnika u Ukrajini

Foto: Profimedia

Europska unija je duboko uznemirena izvješćima da Sjeverna Koreja šalje svoje vojnike kako bi sudjelovali u ruskoj agresiji protiv Ukrajine, objavio je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u ime 27 država članica.

"Europska unija duboko je uznemirena izvješćima da Demokratska Narodna Republika Koreja šalje vojnike da sudjeluju u ruskom ilegalnom agresorskom ratu protiv Ukrajine... To bi bio jednostrani neprijateljski čin DNRK-a s ozbiljnim posljedicama za europski i globalni mir i sigurnost", kaže Borrell u izjavi.

EU oštro osuđuje produbljivanje vojne suradnje i transfera oružja između Sjeverne Koreje i Rusije, čime se flagrantno krše brojne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i poziva Pyongyang da prestane pružati podršku ruskim nezakonitim ratnim naporima.

Jasna poruka

EU također ističe da produbljivanje vojne suradnje između Rusije i Sjeverne Koreje šalje jasnu poruku: unatoč iskazanoj spremnosti na pregovore, Rusija nije iskreno zainteresirana za pravedan, sveobuhvatan i trajan mir, nego naprotiv, eskalira i očajnički traži bilo kakvu pomoć za svoj rat, uključujući i od aktera koji ozbiljno narušavaju globalni mir i sigurnost.

Europska unija je zabrinuta i zbog promjene ruskog stajališta o denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

"Time Rusija kompromitira svoje odgovornosti kao stalne članice Vijeća sigurnosti i kao države članice UN-a. Sjeverna  Koreja ne može i nikada neće imati status države s nuklearnim oružjem u skladu s Ugovorom o neširenju nuklearnog naoružanja", rekao je Borrell.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.