Dostava paketa rekordno raste u Hrvatskoj

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvaren rekordan rast dostave paketa, pokazuju podaci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

U tom razdoblju dostavljeno je 10.9 milijuna paketa, što je za 21.8 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U usporedbi s prvim tromjesečjem paketne isporuke veće su za 6.5 posto. 

"Jačaju prekogranične poslovne aktivnosti i važnost međunarodnih dostavnih kanala"

Paketne usluge sada čine 16.8 posto ukupnog poštanskog tržišta. To je tri posto više nego u istom razdoblju lani. Istovremeno je broj pismovnih pošiljaka pao za 3.5 posto.

Prema HAKOM-ovim podacima, međunarodne poštanske usluge čine 8.3 posto ukupnog tržišta, što je rast od 16.7 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Taj trend ukazuje na jačanje prekograničnih poslovnih aktivnosti i važnost međunarodnih dostavnih kanala, kažu u HAKOM-u.

Prihodi poštanskih usluga dosegnuli 93.7 milijuna eura, na to najviše utjecao rast ekspresnih pošiljki

Ukupni prihodi od poštanskih usluga dosegnuli su 93.7 milijuna eura, uz rast od 25.6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i osam posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Na veće prihode najviše je utjecao rast usluga koje su imale dodanu vrijednost (ekspresne pošiljke). Njih je bilo 21.8 posto više nego u drugom lanjskom tromjesečju. Manjim dijelom na porast su utjecale više cijene usluga.

Broj davatelja poštanskih usluga ostaje stabilan, te su na tržištu poštanskih usluga registrirana  23 davatelja. Najveći je HP-Hrvatska pošta s udjelom od 59.1 posto prema prihodima na tržištu i 84.3 posto prema broju ostvarenih usluga. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.