U Izraelu je 351 Hrvat, 126 ih je u Libanonu, a 15 u Iranu. 14 zatražilo evakuaciju

Foto: EPA

Četrnaest hrvatskih državljana zasad je zatražilo evakuaciju iz Libanona zbog eskalacije sukoba Izraela i Hezbolaha, objavilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na Zrinjevcu kažu da taj broj raste i da vjerojatno nije konačan. U Izraelu se nalazi 351 Hrvat, njih 126 je u Libanonu, a 15 u Iranu.

Slovačka je ranije objavila da priprema evakuaciju iz Libanona svojih i državljana drugih članica EU-a, uključujući Hrvatsku. U priopćenju se navodi se da su Cipar, Češka, Danska, Hrvatska i Poljska zatražile suradnju u evakuaciji svojih građana u okviru slovačkog plana.

I Cipar je u potpunosti aktivirao mehanizam kako bi državljanima trećih zemalja koji se evakuiraju s Bliskog istoka omogućio siguran prolaz preko otoka dok se kriza u regiji pogoršava, rekli su vladini dužnosnici.

Jedna je zemlja od Cipra zatražila pomoć za evakuaciju civila, a ciparske su vlasti ponudile pomoć devet drugih zemalja u omogućavanju manjim skupinama ljudi da odu, rekao je ministar vanjskih poslova Constantinos Kombos. Nije naveo koje su to zemlje.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.