U Ukrajini će do kraja godine biti 67 hrvatskih robota za razminiranje

Screenshot: DOK-ING/YouTube

DOK-ING, vodeća hrvatska tvrtka specijalizirana za robotske i autonomne sustave, danas je otvorio ured u Kijevu. Do kraja ove godine u Ukrajini će biti aktivno ukupno 67 DOK-ING-ovih robotskih sustava za razminiranje, kao i 200 stručnjaka osposobljenih za njihovo rukovanje i održavanje, piše HRT.

U opasnim i izvanrednim situacijama u zemljama opustošenim ratom - umjesto izlaganja riziku, ovaj pomoćnik doslovno spašava živote. I pritom ga proizvodi hrvatska tvrtka. 

Iskustvo stečeno u poslijeratnim godinama u domovini sada pomaže drugim zemljama diljem svijeta. Napredna vozila za razminiranje redovito se isporučuju u Ukrajinu. 

"Tu sada jedva stignemo napraviti koliko radimo i šaljemo da bismo pomogli Ukrajini u problemima koje imaju, koji još nisu ni riješeni. Sada je u tijeku rat, a poslije rata će biti još veća potražnja", ustvrdio je osnivač i vlasnik tvrtke DOK-ING Vjekoslav Majetić.

U Ukrajini su dva modela

Dva modela vozila već sada pomažu Ukrajini. Napredno vozilo MV-4 ima iznimne performanse. Otporno je na protupješačke mine i eksplozivna sredstva slične snage, ali može izdržati i eksploziju protutenkovske mine.

Drugi model - MV-10, izdržljiviji je i služi za teže zadatke, odnosno čišćenje protutenkovskih mina, kao i MV-4 opremljen je različitim alatima.

"Od sveobuhvatne invazije Rusije na Ukrajinu DOK-ING je isporučio 45 robotskih sustava za razminiranje Ukrajini, pritom uništio 5600 neeksplodiranih ubojnih sredstava mina te očistio 12 milijuna kvadratnih metara zemlje. DOK-ING će do kraja 2024. godine isporučiti ukupno 67 sustava za razminiranje i pritom omogućiti 200 specijalista za obuku i održavanje robotskih sustava", najavio je član Uprave DOK-ING-a Gordan Pešić.

Razminiranje će vjerojatno potrajati desetljećima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.