Uhićenja u Indiji zbog smrtonosnog stampeda na vjerskom festivalu. Guru se skriva

Foto: EPA

Šest osoba uhićeno je u vezi sa stampedom na hinduističkom vjerskom događaju u sjevernoj Indiji ranije ovog tjedna u kojem je poginula 121 osoba, javlja AFP.

Policija u sjevernoj indijskoj državi Uttar Pradesh rekla je jučer da su četiri muškarca i dvije žene u pritvoru pomoćnici propovjednika Suraja Pal Singha, također poznatog kao "Bhole Baba".

"Uhićeni su volonteri"

Policajci su rekli da je šest uhićenih bilo uključeno u organizaciju okupljanja u selu Phulrai Mughal Garhi u okrugu Hathras u utorak.

"Uglavnom su radili kao volonteri", rekao je jučer novinarima generalni inspektor policije Uttar Pradesha Shalabh Mathur. "Bili su angažirani u upravljanju gomilom i prikupljanju sredstava", dodao je.

Vlasti su dopustile da prisustvuje 80.000 ljudi, no na kraju se pojavilo 250.000 ljudi, a kad je izbio stampedo, šestero pomoćnika je pobjeglo, prema policiji.

Tijela poginulih, među kojima je 112 žena i sedmero djece, predana su njihovim obiteljima, dodali su dužnosnici.

Guru Bhole Baba skriven u samostanu

Samoprozvani guru Bhole Baba nije viđen od svoje završne propovijedi u utorak, na kojoj je došlo do stampeda. Izvještaji lokalnih medija sugeriraju da se povukao u svoj obližnji samostan, čija su vrata iznutra zaključale njegove pristaše.

Oko 20 policajaca stražarilo je jučer ispred samostana u četvrtak, ali nisu ušli na prostrano imanje, koje je također okruženo zidom visokim pet metara.

"Ako bude potrebe, ispitat ćemo ga", rekao je glavni inspektor Mathur, dodajući: "Prerano je reći je li imao ulogu."

Lokalni mediji pišu da je stampedo potaknut pozivom gurua sljedbenicima da dotaknu njegova stopala

Babin odvjetnik tvrdi da njegov klijent, i sam bivši policajac, nije kriv za katastrofu, da se ne skriva te da će surađivati ​​s policijom.

"Nema razloga da se skriva; nikad se u životu nije skrivao. On vjeruje u zakon i slijedi upute policije. Istraga je u tijeku i mi ćemo sudjelovati", rečeno je iz samostana novinskoj agenciji AFP.

Guru je također opovrgnuo izvješća lokalnih medija koji su tvrdili da je stampedo bio potaknut njegovim pozivom sljedbenicima da dotaknu njegova stopala ili da pokupe prašinu koju su dotakla njegova stopala.

Prije stampeda, Baba je bio nepoznat široj javnosti u Indiji

Samoproglašeni vjerski propovjednici, gurui ili "božji ljudi" uobičajeni su diljem Indije. Baba je bio uglavnom nepoznat široj indijskoj javnosti prije stampeda u utorak, ali je stekao veliki broj sljedbenika u svojoj rodnoj državi Uttar Pradesh – od kojih su većina žene, siromašne i marginalizirane.

Rahul Gandhi, čelnik glavne indijske oporbene Kongresne stranke, planira uskoro posjetiti Hathras i razgovarati s obiteljima stradalih u stampedu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.