Ukrajina: Napali smo rusku zračnu bazu na Krimu i pogodili metu, šteta je ozbiljna

Ilustracija: Profimedia

Izvor iz ukrajinske obavještajne službe rekao je Reutersu da su ukrajinska sigurnosna služba i mornarica tijekom noći napale rusku zračnu bazu Saki na Krimu te nanijele "ozbiljnu štetu". Ranije je, podsjetimo, rusko ministarstvo obrane objavilo da je oborilo 19 dronova iznad Krima i Crnog mora.

Ukrajinska javna televizija Suspilne objavila je više detalja. Na aerodromu se u tom trenutku nalazilo najmanje 12 borbenih zrakoplova tipa Su-24 i Su-30, kao i ručni sustavi protuzračne obrane tipa Pancir. Na aerodromu se nalazila i baza za obuku operatera dronova.

Prvo poslali dronove, a onda lansirali projektile Neptun

Upravo takve bespilotne letjelice Rusi koriste za koordinaciju vlastitih zračnih napada, ali i za same napade tzv. dronovima kamikazama. Suspilne navodi da su za napad korištene bespilotne letjelice koje su prvo preopteretile ruski sustav protuzračne obrane, a potom su lansirani projektili tipa Neptun.

"Udari SBU-a i mornarice pogodili su metu i uzrokovali ozbiljnu štetu opremi okupatora", rekao je izvor, opisujući operaciju u kojoj su prvo korištene bespilotne letjelice, a zatim krstareći projektili Neptun.

Ove tvrdnje nisu neovisno provjerene.

Ukrajina je pojačala napade u Crnom moru i na Krimu, koji je Rusija zauzela i pripojila 2014., dok ukrajinske snage nastavljaju s gotovo četveromjesečnom protuofenzivom.

Kijev je rekao da su u seriji napada na Krim prošlog tjedna oštećena dva ruska patrolna broda i uništen sofisticirani sustav protuzračne obrane.

Ukrajina je jučer priopćila da su ukrajinske snage napale zapovjedno mjesto ruske crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.