Ukrajinci su američkim raketama pogodili najnoviji ruski protuzračni sustav?

Foto: X

Ukrajinske snage možda su pogodile najnoviji ruski protuzračni obrambeni sustav S-500 koristeći rakete ATACMS koje je isporučio SAD, objavio je ukrajinski novinar.

"Prijavljeno je da su najnoviji ruski sustav protuzračne obrane S-500 uništile rakete ATACMS", objavio je ukrajinski novinar Andrij Tsaplienko na svom Telegram kanalu, ne navodeći kada ni gdje je sustav uništen.

General-pukovnik Kirilo Budanov, šef ukrajinske vojne obavještajne agencije, rekao je ukrajinskim medijima 12. lipnja da je Rusija postavila komponente protuzračnog raketnog sustava S-500, poznatog kao Prometej, na anektiranom Krimu. Procjenjuje se da bi Rusija mogla imati ukupno četiri takva sustava.

Što je Prometej?

Ruski mediji opisuju S-500 kao novu generaciju ruskih protuzračnih raketnih sustava, sposobnih za uništavanje balističkih i aerodinamičkih ciljeva. Bivši ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je u travnju da će prvi uzorci biti isporučeni ruskim vojnicima ove godine, piše Newsweek.

Sidharth Kaushal, znanstveni suradnik na londonskom institutu Royal United Services, rekao je za Newsweek da Rusija trenutno ima jednu aktivnu pukovniju koja koristi S-500. To sugerira da ima dvije bojne s po dvije protuzračne obrane, što daje ukupno četiri sustava.

Čini se da su posljednjih tjedana ukrajinske snage pojačale napade na ruske protuzračne obrambene sustave, piše Institut za proučavanje rata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.