Ustavni sud zabranio zdravstveni odgoj u školama! Sramota ili nesposobnost Jovanovića i njegove ekipe?

Foto: Vlado Kos/Cropix

STIGLA je odluka Ustavnog suda! Do nove odluke koja će uslijediti u idućih nekoliko mjeseci, zabranjuje se zdravstveni odgoj u školama. Prema odluci Ustavnog suda nije se poštivala procedura prilikom uvođenja zdravstvenog odgoja u škole i stoga se do daljnjega ne smije održavati u školama. Ustavni sud u idućim će mjesecima raspravljati o proceduri donošenja Kurikuluma te će nakon toga donijeti odluku o ustavnosti.

Sporan je, naravno, 4. modul zdravstvenog odgoja koji se odnosi na spolni odgoj. No, Ustavni je sud ukinuo kompletni kurikulum zato što se ustavno-pravno sporne točke odnose na zdravstveni odgoj u cjelini.

Država je, smatraju ustavni suci, morala uskladiti zdravstveni odgoj sa slobodom roditelja na odgoj djece. Zdravstveni se odgoj zapravo privremeno ukida zbog proceduralne greške prilikom dovođenja zakona koji ga je instituirao; Jovanovićevo ministarstvo nije se, pri donošenju zakona, savjetovalo s roditeljskim udrugama, a odluka o donošenju zakona nije objavljena u Narodnim novinama.

Omejec: Procedura mora biti usklađena s Ustavom

Predsjednica suda Jasna Omejec istaknula je kako to ne znači da se ovom odlukom ne podržava uvođenje zdravstvenoga odgoja, no traži da se njegov sadržaj pripremi u skladu s procedurom.

"Ova odluka Ustavnog suda, po mojoj ocjeni, snažno podržava zdravstveni odgoj u javnom školskom sustavu Republike Hrvatske, međutim, ono što ona traži, jest da se nastavni sadržaji tog odgoja, sustavno i sveobuhvatno pripreme za provedbu u proceduri, koja će biti usklađeni s ustavnim zahtjevima, ništa više i ništa manje od toga", istaknula je Omejec.

Ekstremni desničari protiv zdravstvenog odgoja

Podsjetimo, najava o uvođenju spolnog odgoja u škola izazvala je u javnosti brojne kontroverze, a udruge Grozd i Reforma, HSP i dvojica građana zatražili su ocjenu suglasnosti odluke o uvođenju Kurikuluma s Ustavom, Zakonom o odgoju i obrazovanju, Zakonom o sustavu državne uprave te Obiteljskim zakonom. Najspornijim smatraju 4. modul zdravstvenog odgoja, koji obrađuje teme o spolnoj i rodnoj ravnopravnosti i spolno odgovornom ponašanju.

Osim što tvrde da su odlukom o uvođenju spolnog odgoja u škole povrijeđeni pojedini hrvatski zakoni, tvrde i da su povrijeđeni neki međunarodni ugovori, poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i Konvencije o pravima djeteta.

Zamjeraju ministru Željku Jovanoviću što je novi kurikulum zdravstvenog odgoja, u čijem je sklopu i spolni odgoj, uveden bez šire javne rasprave. O ovoj temi se proteklih mjeseci dosta burno raspravljalo, bilo je i brojnih uvreda, ali ministar Jovanović ne odustaje i tvrdi da je riječ o zlonamjernim podmetanjima. Protivnici su svoju šansu vidjeli u presudama Europskog suda koji je 1982. odlučio da država mora poštovati stavove roditelja o školovanju svoje djece. 

Sud se nije bavio svjetonazorom

Iako oni koji su tražili ocjenu ustavnosti osporavaju donošenje zdravstvenoga odgoja ne samo zbog procedure nego i zbog toga jer on slijedi određeni svjetonazor, time se Ustavni sud nije bavio naglasio je izvjestitelj sudac Mato Arlović uz poruku vlasti.

"Omogućavanje sudjelovanja roditelja u formiranju nastavnog sadržaja, ustavna je obveza države i to procesne naravi koja je posebno istaknuta kod nastavnih sadržaja u kojima su povezana različita uvjerenja, odnosno vjerovanja", kazao je Arlović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.