Varaždinska županija bit će prva u Hrvatskoj s jednosmjenskom nastavom

Ilustracija: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Polaganje vremenske kapsule, simbolično je označilo početak dogradnje i rekonstrukcije OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu, investicije vrijedne 3.13 milijuna eura, a kada se ta škola dogradi, Varaždinska županija bit će prva u Hrvatskoj koja će u cijelosti prijeći na jednosmjensku nastavu.

Ugovorena vrijednost investicije nešto je veća od 3.13 milijuna eura, od čega se na dogradnju odnosi oko 3.05 milijuna eura, a financirat će se bespovratnim EU sredstvima iz NPOO-a.

Oko 82.000 eura za rekonstrukciju osigurat će Varaždinska županija kao osnivač škole, a procijenjena vrijednost opreme je 480.000 eura.

Plenković položio vremensku kapsulu

Vremensku kapsulu položio je predsjednik vlade Andrej Plenković koji je izjavio da je obrazovanje jedan od ključnih prioriteta Vlade.

"Upravo stoga je Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO), uz nacionalna sredstva, uz redovita sredstva iz kohezijske politike, okvir kroz kojega realiziramo naš cilj da nove mlade generacije budu adekvatno obrazovane, da imaju kvalitetno opće obrazovanje te vrlo dobra i solidna specifična znanja, da proces ishoda i rezultata učenja bude takav da oni konkuriraju na tržištima rada u Hrvatskoj, u Europi i u svijetu", istaknuo je Plenković.

Plenković: Ovoliko novca Hrvatska nikada nije imala na raspolaganju

Dodao je kako je Hrvatska trenutno u ogromnom investicijskom ciklusu, da je u njihovim mandatima izgrađeno, obnovljeno ili dograđeno 800 dječjih vrtića diljem Hrvatske.

"Kada zbrojimo sredstva za osnovno školstvo, za srednje škole, sportske dvorane, visoko obrazovanje, to je ukupno 2.7 milijardi eura. Toliko novca na raspolaganju Hrvatska nije imala nikada", naglasio je.

"Ovo će razdoblje ostati upamćeno kao razdoblje u kojem se realiziraju dva bitna politička cilja"

Premijer je dodao da će ovo razdoblje ostati upamćeno kao razdoblje u kojem realiziraju dva bitna politička cilja.

"Reformom našeg kurikuluma unaprjeđujemo sadržaj, a investiranjem u infrastrukturu omogućujemo ovaj kapitalni cilj gdje je Varaždinska županija među najboljima i od 70 osnovnih škola 67 ih je već jednosmjenskih. Ovo je jedna od tri preostale škole i kada se proširi za 13 učionica, riješit će to pitanje", naglasio je.

Kazao je i kako su potrebne investicije u sportske dvorane jer će omogućiti zdraviji i kvalitetniji pristup formiranja mladih i kada je riječ o tjelesnoj kulturi.

"Drugi cilj koji mi želimo na ovaj način ostvariti uz jednosmjensku nastavu je da s mjerama koje su šire od same investicije u infrastrukturu i u programe, a to je stvaranje cjelovitog pristupa preduvjeta koji, komparativno gledano, dovode do boljih rezultata na međunarodnim i europskim testovima", izjavio je Plenković.

Jednosmjenska nastava

Župan Anđelko Stričak naglasio je kako će dogradnjom 13 učionica, laboratorija i drugih prostora ivanečka škola postati moderna škola u kojoj će se nastava, nakon dvadesetak godina čekanja, odvijati u jednoj smjeni.

"Završetkom ove investicije, kao i dogradnjom dviju područnih škola u Novoj Vesi i Strmcu Podravskom, postajemo prva županija u Hrvatskoj koja će imati jednosmjensku nastavu u svim svojim osnovnim školama i to već tijekom iduće školske godine 2025./26", najavio je.

Dodao je da Županija provodi i 20-ak projekata izgradnje školskih sportskih dvorana, od kojih su za dobar dio već sad izrađeni projekti i dobivena je suglasnost nadležnog ministarstva.

"Cjelokupni investicijski ciklus iznosit će oko 100 milijuna eura, a njime ćemo u djelo provesti naš cilj - stvaranje sustava jednakih šansi", rekao je Stričak.

Varaždinski gradonačelnik: Ivanec bilježi eksploziju doseljavanja u grad

Gradonačelnik Milorad Batinić istaknuo je Ivanec ne samo da bilježi konstantan rast upisa broja prvašića, već i "eksploziju" doseljavanja u grad.

"Ovaj projekt dogradnje škole je već i prije nego što je započeo bio na održivim temeljima. Sve projekte koje radimo u gradu Ivancu, prije svega nastojimo da imaju elemente održivosti jer inače svaka investicija vrlo lako padne u nekakvu financijsku depresiju", kazao je Batinić.

Osnovnu školu u Ivancu pohađa 594 učenika, jedna je od najvećih i najstarijih škola Varaždinske županije. Osnovana je davne 1839. godine i ove godine slavi 185. rođendan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.