Vatikan: Papinski izaslanik održao je srdačne razgovore po pitanju Ukrajine

Foto: EPA

IZASLANIK pape Franje, kardinal Matteo Zuppi, održao je otvorene i srdačne razgovore u Pekingu s dužnosnikom kineske vlade o potrebi pronalaska načina za mir u Ukrajini, objavio je Vatikan.

Sastavši se s Lijem Huijem, posebnim kineskim izaslanikom za euroazijska pitanja, talijanski kardinal također je iznio pitanje sigurnosti hrane i blokiranog izvoza žitarica iz Ukrajine. Sastanak, koji je održan u otvorenoj i srdačnoj atmosferi, bio je posvećen ratu u Ukrajini i njegovim dramatičnim posljedicama, priopćeno je.

Dvije strane podvukle su potrebu zajedničkih nastojanja za poticanjem dijaloga i pronalaska puteva koji će dovesti do mira, dodao je Vatikan. Otkad su ruske snage ušle u Ukrajinu u veljači prošle godine, Kina nije kritizirala Moskvu, iako je iznova pozivala na prekid vatre i političko rješenje krize.

Zuppi je već posjetio Kijev i Moskvu

Prije svoje misije u Pekingu, Zuppi je posjetio Kijev i Moskvu u lipnju, a Washington u srpnju, u sklopu zasad neuspješnih nastojanja Svete Stolice da dovede Ukrajinu i Rusiju bliže pregovaračkom stolu. Kineska spremnost za pregovorima s papinskim izaslanikom značajan je iskorak, s obzirom na komplicirane odnose Pekinga i Vatikana.

Vatikan ima bilateralne odnose s Tajvanom, ali ne i s Kinom koja otok smatra sastavnim dijelom svog teritorija. Vatikan je jedina država u Europi koja priznaje Taipei. Odnosi Vatikana i Kine također su zategnuti zbog nesuglasica po pitanju imenovanja biskupa u Kini. Vatikan se žali da je Peking imenovao biskupe jednostrano i to nekoliko puta te je time prekršio ključni sporazum iz 2018. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.