Većina azijskih burzi porasla, dolar ojačao

Na većini azijskih burzi cijene su dionica porasle, nastavljajući rast koji je prošloga tjedna potaknulo smanjenje kamatnih stopa američke središnje banke, dok je dolar na početku tjedna blago ojačao prema košarici valuta.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 2,7 posto.

Jutros su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,2 i 0,8 posto. U Australiji su, pak, blago pale, dok se u Japanu zbog praznika ne radi.

Najviše su jutros porasle cijene dionica na kineskim burzama, nakon što je tamošnja središnja banka smanjila kratkoročne kamatne stope i ubrizgala u bankarski sustav više od 230 milijardi juana kako bi povećala likvidnost, a time i potaknula kreditiranje.

To bi, pak, trebalo potaknuti rast gospodarstva, koje već dulje vrijeme raste sporije nego što se očekivalo.

Podršku tržištima pruža i rast američkih terminskih indeksa, što najavljuje nastavak pozitivnog trenda na Wall Streetu.

Prošloga su tjedna na najvećoj svjetskoj burzi Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli rekordne razine, nakon što je američka središnja banka smanjila kamate za 0,5 postotnih bodova i objavila procjene da bi ih do kraja godine mogla dodatno smanjiti za 0,5 postotnih bodova.

I ovoga će tjedna u fokusu biti središnje banke.

Doduše, ne očekuje se da će čelnici australskih monetarnih vlasti smanjiti kamate, s obzirom da je inflacija na tom kontinentu i dalje visoka.

No, ulagači vjeruju da će ovoga tjedna švicarska i švedska središnja banka smanjiti kamate.

Dolar blago ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla, nakon što je prošloga tjedna pala 0,4 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,80 bodova, dok je u petak navečer iznosio 100,74 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao sa 143,85 na 144,10 jena.

No, američka je valuta blago oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1165 dolara, dok je u petak navečer iznosila 1,1160 dolara.

Cijene su nafte, pak, dodatno porasle, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 4 posto.

Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,82 posto, na 75,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,92 posto, na 71,65 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.