Velike članice EU troše milijarde na službene aute na fosilna goriva

Ilustracija: Shutterstock

Skupina pet velikih članica EU troši 42 milijarde eura godišnje na subvencioniranje službenih automobila na fosilna goriva, pokazalo je istraživanje koje je naručila udruga za zaštitu okoliša Transport & Environment (T&E).

Italija je na prvom mjestu peteročlane skupine sa 16 milijardi eura, a na drugom je mjestu Njemačka s 13.7 milijardi eura, pokazalo je istraživanje konzultantske tvrtke Environmental Resources Management (ERM).

Francuska i Poljska izdvajaju 6.5 milijardi odnosno 6.1 milijardu eura godišnje. Na dnu je ljestvice velikih Španjolska sa "samo" 100 milijuna eura subvencija.

Najveći je raskorak zabilježen u Francuskoj

Otprilike 15 milijardi eura u četiri zemlje odlazi na subvencioniranje sportskih terenaca (SUV). Vozači službenih automobila primaju poreznu olakšicu od 6800 eura godišnje u prosjeku, a iznos može dosegnuti i 21.600 eura za veće modele koji više zagađuju okoliš. U takvim uvjetima prodaja električnih vozila kompanijama uvelike zaostaje za tržišnim prosjekom, pokazalo je istraživanje.

Najveći je raskorak zabilježen u Francuskoj, gdje su električni automobili u prvoj polovici godine činili čak četvrtinu ukupne prodaje, ali samo desetinu registriranih novih automobila za poslovne potrebe.

U Njemačkoj njihov udio u ukupnoj prodaji iznosio je 17 posto, ali samo 12 posto u segmentu poslovnih automobila. U Španjolskoj električni automobili činili su 6 posto ukupne prodaje, u usporedbi sa samo 4 posto u poslovnom segmentu. Poljska je iznimka u skupini jer su električni automobili za poslovne potrebe činili 4.1 posto prodaje, u usporedbi s prosjekom od 1.5 posto.

Poslovni električni automobili

Na razini EU poslovni električni automobili činili su 12.4 posto prodaje, u usporedbi s prosjekom od 13.8 posto.

"Potpuno je nelogično i neprihvatljivo da još uvijek ulažemo milijarde poreznih obveznika u tehnologiju koja je dijametralno suprotna programu zelene tranzicije Europske komisije", rekao je direktor u T&E-u Stef Cornelis.

Poslovni automobili čine oko 60 posto prodaje novih automobila u Europi i svojevrsna su nagrada radnicima, koju često prati kompenzacija potrošačkih poreza i potrošnje goriva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.