VIDEO Tajna ukrajinska jedinica gađa mete duboko u Rusiji. "To nije igra. To je rat"

Foto: CNN

Zvuk propelera naglašava savršenu tišinu. Automobilska svjetla se pale i otkrivaju jedno od najtajnijih oružja Ukrajine, koje kontrolira njezina najtajnija agencija. Na nosu sivog stroja nalazi se žuti amblem sove raširenih krila koja drži mač - logotip ukrajinske obrambene obavještajne službe GUR.

Dva pilota s oznakama sove na uniformama obavljaju posljednju provjeru prije nego što dignu palac gore. U roku od 50 sekundi dron AN-196 Ljuti, dugačak četiri metra i raspona krila od sedam metara, nestane u crnoj ukrajinskoj noći. Njegova je meta duboko u ruskom teritoriju.

CNN je dobio ekskluzivni pristup ukrajinskoj postrojbi dalekometnih dronova. Samo su dvije osobe bile ovlaštene govoriti o tome: GUR-ov zapovjednik operacija dalekometnih dronova Serge i zapovjednik same postrojbe Vektor. Serge kaže da je osobno vodio više od 500 napada bespilotnim letjelicama na Rusiju od početka invazije.

CNN je proveo dva dana s jedinicom bespilotnih letjelica dok se pripremala za lansiranje više od 100 dronova tijekom noći na 29. rujna. Njihov su cilj vagoni natovareni nedavno isporučenih iranskim projektilima koji se nalaze unutar skladišta. Zapadni izvori tvrde da je Teheran nedavno isporučio Rusiji balističke projektile kratkog dometa, što Iran demantira.

Najvažnije oružje u ratu

Objekt se nalazi na periferiji malog sela Kotlubana u volgogradskoj regiji na jugozapadnu Rusije. Napadi dronovima dugog dometa postaju sve važniji tijekom rusko-ukrajinskog rata. Kako je kopneni rat postajao iscrpljujući, zračni rat je sve više dobivao na brzini, uglavnom zahvaljujući dronovima.

U rujnu su dronovi pogodili rusko skladište streljiva između Moskve i Sankt Peterburga. Napad na Toropec, ustvrdili su Ukrajinci, rezultirao je uništenjem skladišta taktičkih projektila Iskander, kao i kliznih bombi i topničkog streljiva. Udar je izazvao snažne eksplozije, vidljive kilometrima uokolo. A u srpnju su Ukrajinci rekli da su pogodili rafineriju nafte na obali Crnog mora, uzrokujući veliki požar.

Vektor je rekao da su mnogi ruski aerodromi, ishodišna točka zračnih napada protiv Ukrajine, zbog toga izvan dometa. Njegovi dronovi nisu uvijek tako učinkoviti, odnosno potrebni su rojevi kako bi se osiguralo uništavanje meta.

Bez obzira na ciljeve, njihove misije slijede krute operativne procedure koje uključuju sastanke na raznim lokacijama diljem Ukrajine. U podzemnom uredu, ispred detaljne karte, Serge objašnjava Vektoru: "Koristit ćemo oko 12 dronova". Zatim dogovaraju vrijeme približavanja meti i intervale lansiranja dronova.

Cilj je jednostavan

Vani na ulici, Vektor ulazi u svoje vozilo i poziva ekipu CNN-a da ga prate, isključenih telefona. Kako se spušta sumrak, konvoj vozila kreće na zadatak. Vektor objašnjava da je faza planiranja ovih misija ključna: "Planiranje je možda 60% uspjeha, sve ovisi o planiranju". Ukazuje na kvalitetu ruske protuzračne obrane, posebno u posljednjih 12 mjeseci.

Svaki dron dobit će više od 1000 točaka tijekom leta, kako bi izbjegao ruske protuzračne obrambene sustave. Vector prihvaća da nešto od ovoga nalikuje videoigri: "Izgleda kao da se igramo s njima, ali to nije igra. To je rat."

Serge dodaje da nisu svi u njegovoj jedinici karijerni vojnici poput njega. Služio je više od 20 godina u ukrajinskoj vojsci i počeo je koristiti dronove 2014. kada su se separatisti uz podršku Rusije zauzeli istočne ukrajinske regije Donjeck i Luhansk.

Bespilotna letjelica Ljuti, proizvedena pretežno u Ukrajini, u skladištu stoji okružena zelenim kamuflažno obojenim sanducima koji sadrže više Rubaka kamikaza-dronova. Vektor objašnjava da su ti manji dronovi presudni za uspjeh svake misije. Cilj je jednostavan: nadmudriti protuzračnu obranu i odvući rusku vatru od Ljutija, koji često nosi teret težak čak 250 kilograma.

Diljem Ukrajine drugi operativci GUR-a pripremaju još 90 dronova. Oko 30% svih dronova bit će u misijama mamaca, kaže Serge. Dronovi su programirani da lete bilo gdje u krugu od 600 do 700 kilometara, a Ljuti idu izravno prema Kotlubanu.

Serge i Vektor u punoj borbenoj odori promatraju posljednje pripreme. Ovo lansiranje jedno je od najvećih koje je Serge ikada vodio.

"Možda ruski narod ne razumije što se događa u Ukrajini, ali kada ove bespilotne letjelice stignu do cilja, bit će im jasno kako živimo u zadnjih 10 godina", javlja se Vector i dodaje: "Ne želim da moj sin ili druga djeca u budućnosti moraju ratovati, želim završiti rat za svog života."

11 eksplozija u 56 minuta

Sati prolaze, a Vektor Serge i ostali pripadnici postrojbe prate dronove. Uspjeh misije prati se na tri načina: kroz obavještajne podatke agenata s terena, poruke u ruskim grupama na Telegramu i analizom satelitske tehnologije. Tek nakon što se analiziraju sve tri metode, misija se može smatrati uspješnom ili neuspješnom.

Kako se bliži vrijeme udara u tri sata ujutro, Serge počinje čitati poruke s Telegram kanala. Razmjeri napada počinju se nazirati. Različiti gradovi u južnoj Rusiji - Voronjež, Rostov i Volgograd - počinju prijavljivati da su dronovi iznad njih.

Video iz Voronježa prikazuje jedan od dronova-mamaca. Autorica videa je očito uznemirena onim što joj se događa iznad glave, što mami osmijeh na Vektorovo lice. Zahvaljujući ovim kanalima na Telegramu, kaže on, shvaćamo da smo postigli određeni uspjeh.

Prve satelitske snimke skladišta streljiva u Kotlubanu pokazuju spaljenu travu, ali naizgled malo dokaza o velikim eksplozijama, što bi mogao biti znak promašaja. Međutim, GUR je s CNN-om podijelio video iz ovog područja. CNN je uspio provjeriti njegovu autentičnost.

Izvor iz obrambene obavještajne službe rekao je za CNN da poznavanje lokacije kamere u kombinaciji s njezinom udaljenošću od Kotlubana, omogućuje potvrdu da su se eksplozije unutar skladišta dogodile velike eksplozije.

Videozapis prikazuje 11 eksplozija koje su se dogodile u razdoblju od 56 minuta između 2:22 i 3:18 sati ujutro - točno u vrijeme kada se očekivalo da će dronovi iz Ukrajine doći do mete.

CNN je uspio neovisno potvrditi da je objekt izravno pogođen. Fotografija koja to potvrđuje snimljena unutar 72 sata od napada. Na slici se vidi niz razbacanih predmeta i zgrada koja je teško oštećena. Dok su dronovi išli prema Kotlubanu, Serge je rekao za CNN: "Stalno tjeramo neprijatelja da razmišlja o tome što je učinio u veljači 2022. Moraju shvatiti da svakim danom postajemo sve jači i da se približava naša pobjeda i njihov poraz."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.