Iranski šef diplomacije prvi put nakon nekoliko godina otputovao u Egipat

Foto: EPA

Iranski ministar vanjskih poslova Abas Aragči sletio je kasno jučer u Kairo radi razgovora s egipatskim dužnosnicima, što je prvi takav posjet u više godina, a odvija se u sklopu turneje po Bliskom istoku u trenutku raširene zabrinutosti zbog mogućeg šireg sukoba u regiji s Izraelom.

Napetosti su visoke dok se očekuje izraelski napad na Iran radi odmazde zbog iranskog raketnog napada 1. listopada, do kojeg je došlo nakon naglo eskalirajućeg sukoba između Izraela i proiranske libanonske milicije Hezbolaha.

Odnosi dviju država opterećeni neslaganjima

Aragči je stigao radi "važnih razgovora s visoko pozicioniranim egipatskim dužnosnicima koji će se održati u četvrtak", rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Esmail Bagei u objavi na društvenoj platformi X, nakon njegova posjeta drugim zemljama, uključujući Saudijsku Arabiju, Irak i Libanon.

Odnosi između Egipta i Irana su posljednjih desetljeća uglavnom bili opterećeni neslaganjima, no dvije su zemlje intenzivirale diplomatske kontakte na visokoj razini otkako je prošle godine izbila kriza u Gazi, gdje Egipat nastoji djelovati kao posrednik.

Egipatski ministar vanjskih poslova Badr Abdelati je u srpnju otputovao u Teheran kako bi prisustvovao inauguraciji iranskog predsjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.