VIDEO U Kini već isprobavaju leteće robotaksije

Foto: Profimedia

Na globalnom tržištu razvija se konkurencija u novim načinima prijevoza. Dok je u Hrvatskoj Mate Rimac najavljuje da će robotaksiji voziti Zagrebom 2026. godine, a Googleova usluga robotaksija je objavila da je postala dostupna cijeloj javnosti San Francisca, kineska tvrtka otišla je korak dalje i izvela prvu "službenu" vožnju letećeg vozila. 

Leteći robotaksi X2, koji je napravio AeroHT, podružnica kineskog proizvođača električnih vozila Xpeng, poletio je 16. lipnja iz zračne luke Peking Daxing u sklopu međunarodnog sajma. Iako se ne radi o prvom testnom letu, ovo je prvi službeni let tvrtke i prvi prelet bilo kojeg letećeg auta u regiji Peking-Tianjin-Hebei. Kompanija se time približila komercijalizaciji svojih "nebeskih vozila" dok kineske vlasti daju sve veću potporu takozvanoj ekonomiji niskih nadmorskih visina. 

AeroHT navodi da je već u travnju započeo s pripremama za komercijalizaciju letećeg automobila i da krajem godine planira početi s primanjem narudžbi. Tvrtka nije spomenula očekivani raspon cijena, piše South China Morning Post

>> Rimčev robotaksi ne vozi. Robotaksiji Googlea od jučer dostupni svima u San Franciscu

Ekonomija na niskim nadmorskim visinama 

Koncept ekonomije na niskim nadmorskim visinama, sastavljene od firmi koje upravljaju bespilotnim letjelicama i onima s ljudskom posadom ispod 3000 metara nadmorske visine, u usponu je od 2021., nakon što je središnja vlada uvela politike i propise za jačanje spomenutog sektora. 

Ove je godine središnja vlada prvi put uvrstila ekonomiju na niskim nadmorskim visinama u svoje izvješće o radu. Prema službenim podacima objavljenim u travnju, 26 pokrajinskih vlada iznijelo je ove godine planove za taj gospodarski sektor. 

Tako je općina Peking u ožujku izdala nacrt za sektor niske nadmorske visine s planovima za uspostavu tri glavne zračne rute, koje bi do 2027. trebale povezivati susjedna područja. Leteći automobili imali bi više funkcija i pokrivali scenarije kao što su hitno spašavanje, logistika i distribucija, kulturni turizam, prijevoz na posao i još mnogo toga. 

Konkurencija na tržištu letećih automobila

Proizvođači letećih automobila (eVTOL) dobili su zeleno svjetlo od vlade i ubrzali istraživanja i produkciju. Ova vozila često izgledaju kao vrlo veliki dronovi. Neka su autonomna, što znači da za njihovo upravljanje nije potreban pilot.  

Tu ima i konkurencije. Kineska Uprava za civilno zrakoplovstvo u travnju je odobrila certifikat za proizvodnju modela eh216-s tvrtke EHang, omogućivši kompaniji da krene s masovnom proizvodnjom. EVTOL iz AutoFlighta, tvrtke sa sjedištem u Šangaju, u ožujku je dobio odobrenje dizajna. 

Kineske kompanije koje proizvode eVTOL zasad ciljaju na određene niše, kao što su razgledavanje i hitne službe. Većina narudžbi koje je primio EHang došla je od tvrtki ili vlade. No kompanije se nadaju da će u budućnosti nuditi usluge letećih robotaksija po sličnoj cijeni koje naplaćuju taksiji koji voze po cesti. 

Ima osam propelera, može letjeti 25 minuta

AeroHT počeo je razvijati svoje leteće automobile 2013. Uspostavio je istraživačke centre i baze za testiranje u Guangzhou, glavnom gradu južne pokrajine Guangdong. Njegov leteći auto X2 dizajniran je za dvoje putnika, a ima dva načina vožnje - ručni i autonomni. 

Tijekom autonomnog leta putnici mogu uživati ​​u sigurnom iskustvu letenja s jednostavnim operacijama startanja, povratka i slijetanja. Leteće vozilo ima osam propelera i četiri motora. X2 je prošao gotovo 4000 testnih letova u različitim scenarijima - urbanim sredinama, pustinjama i na primorskom području.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.