VIDEO Ukrajinski general objavio snimku prvog lansiranja raketa iz moćnog ATACMS-a

Screenshot: Facebook

Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni, objavio je na Facebooku snimku koja navodno prikazuje trenutak lansiranja ATACMS-a. "ATACMS. Rad vaših vojnika. Hvala vam na vašoj usluzi! Hvala partnerima na podršci. Zajedno do pobjede", poručio je u objavi. 

Zelenski potvrdio vijest o korištenju sustava

The Wall Street Journal ranije je objavio da je Ukrajina prvi put Ruse napala američkim sustavom ATACMS. Sustav raketa ATACMS ima domet od oko 305 kilometara, što je dovoljno da ukrajinske snage pogode ruske ciljeve daleko iza linija bojišnice. Međutim, oni koji se šalju u Ukrajinu imaju kraći domet i nose kazetnu municiju, koja se prilikom ispaljivanja otvara u zraku, ispuštajući stotine bombica, umjesto jedne bojeve glave.

Vijest o korištenju sustava je naknadno potvrdio i Zelenski. Isporuka projektila bila je obavijena velom tajne, a očekivalo se da će prva javna potvrda doći kada projektili budu korišteni na bojnom polju. Tako se i dogodilo. Biden je pristao na isporuku prošlog mjeseca i rekao Zelenskom tijekom sastanka u Bijeloj kući da će SAD Ukrajini dati ATACMS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.