Vinkovčanin (71) pokušao prodati ortopedsko pomagalo na netu pa ostao bez novca

Ilustracija: Shutterstock

71-godišnjak iz Vinkovaca je jučer prijavio policiji da je prevaren prilikom prodaje ortopedskog pomagala preko internetskog oglasnika.

"Naime, na oglas oštećenog o prodaji ortopedskog pomagala na navedenom oglasniku javio se 'zainteresirani kupac', koji mu je ponudio plaćanje preko PayProtecta te od oštećenog zatražio e-mail adresu, koju mu je i poslao.

Zatim je oštećeni u dva navrata zaprimio linkove na koje je kliknuo, nakon čega je shvatio da je s njegovog računa isplaćen iznos od nekoliko stotina eura", objavila je PU vukovarsko-srijemska.

Policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo prevare.

Savjeti i upozorenja policije

Kako bi lakše prepoznali prevare, policija kaže da je bitno je prepoznati glavne indikatore prevare:

  • slanje poveznice (linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke
  • lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima (najčešće se koriste internet prevoditelji)
  • jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka s debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice)
  • zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena)
  • također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem web-stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon (kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja, ali i brojevi hrvatskih mreža. 

Policija savjetuje i kako se zaštititi od prevara te kako sigurno koristiti društvene mreže za kupovinu ili prodaju:

  • osnovni preventivni savjet građanima je da prilikom prodaje ne koriste i ne daju niti jedan od gore navedenih podataka
  • jedino što se bez opasnosti od zlouporabe može koristiti i poslati potencijalnom kupcu jest ime i prezime te broj bankovnog računa (tzv. IBAN broj).

Više o internetskim prevarama i kako se zaštititi možete pročitati na: https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456 i na: https://policija.gov.hr/vijesti/vazno-nova-phishing-prijetnja-putem-mobilnih-aplikacija/5854.

"Pozivamo vas na dodatan oprez, a ako se smatrate oštećenima, savjetujemo da prijavu podnesete u policijskoj postaji na čijem postajnom području imate prebivalište", objavila je policija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.