Sjevernokorejski diplomat prebjegao u Južnu Koreju: "Svi barem jednom to poželimo"

Foto: EPA

Sjevernokorejski diplomat visokog profila stacioniran na Kubi prebjegao je u Južnu Koreju, potvrdila je špijunska agencija Seula za BBC. Pretpostavlja se da se radi o najviše rangiranom sjevernokorejskom diplomatu koji je pobjegao u Južnu Koreju od 2016. godine. 

Diplomat je prebjegao u studenom, priopćila je Nacionalna obavještajna služba (NIS). Informacije o prebjezima stižu u javnost tek nakon više mjeseci jer prebjezi moraju pohađati tečajeve o južnokorejskom društvu prije službene integracije. Južnokorejski mediji navode da se radi o savjetniku za politička pitanja u veleposlanstvu Sjeverne Koreje na Kubi. List Chosun Ilbo je navodno imao intervju s prebjegom, navevši da se radi o 52-godišnjem Riju Il-kyuu. 

"Svaki Sjevernokorejac barem jednom pomisli na život u Južnoj Koreji"

Kaže da je prebjegao zbog "razočaranja sjevernokorejskim režimom i sumorne budućnosti". "Svaki Sjevernokorejac barem jednom pomisli na život u Južnoj Koreji", citirale su ga novine. Posljednji poznati prebjeg visokog profila je Tae Yong-ho, bivši zamjenik veleposlanika Sjeverne Koreje u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je 2016. pobjegao u Južnu Koreju. 

Južna Koreja je u nedjelju održala svoju prvu ceremoniju Dana sjevernokorejskih prebjega. Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol je na ceremoniji obećao bolju financijsku potporu sjevernokorejskim prebjezima i porezne poticaje za tvrtke koje ih zapošljavaju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.