Otvara se knjiga žalosti za Freda Matića

Foto: Pixsell

U središnjici SDP-a na Iblerovom trgu danas će od 12 sati biti otvorena Knjiga žalosti za Predraga Freda Matića, koji je jučer preminuo u 63. godini života. Knjiga će biti dostupna za građane do 17 sati, objavio je SDP.

>> Preminuo je Fred Matić

Fred Matić rođen je 2. lipnja 1962. u Požegi. Bio je hrvatski branitelj, političar te bivši ministar branitelja u 12. vladi Republike Hrvatske. Matić je proveo rane godine života u Borovom Naselju, gdje je završio osnovnu i srednju školu. 1986. godine diplomirao je na Pedagoškom fakultetu u Osijeku. Radio je kao učitelj u osnovnoj školi u Vukovaru sve do 1990. godine, kada je otvorio privatni posao.

Živio je u izvanbračnoj zajednici sa suprugom Svetlanom Patković s kojom ima jedno dijete, sina Svena.

Bio je zatočen u tri srpska logora

Kada je 1991. godine izbio Domovinski rat, Matić se pridružio braniteljima Vukovara na Trpinjskoj cesti. Nakon aktivnog sudjelovanja u obrani Vukovara, biva zarobljen i odveden u devetomjesečno zatočeništvo u tri srpska koncentracijska logora.

Bio je šef Ureda općih poslova u Kabinetu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga od 1994. do 1998. godine. Od 2000. do 2004. godine služio je kao glasnogovornik tog istog Kabineta. Godine 2000. postao je savjetnik tadašnje ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor.

Služio je i kao vanjski član Odbora za branitelje u Hrvatskom saboru od 2008. do 2010. godine. Od 2010. bio je savjetnik predsjednika Ive Josipovića za pitanja branitelja. 2011. imenovan je ministrom branitelja u hrvatskoj vladi. Na toj poziciji je bio do 2016. godine, kada je podnio ostavku.

Izabran u Europski parlament

Od 2016. do 2019. bio je saborski zastupnik Kluba SDP-a u 8. i 9. Sazivu Hrvatskog sabora. Član je Predsjedništva SDP-a Hrvatske od 2016. godine.

U Europski parlament prvi put je izabran 2019., gdje je bio član odbora za ribarstvo, kulturu i obrazovanje te zamjenski član odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Autor je i izvjestitelj Rezolucije o stanju seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU. Zbog svoje borbe za ljudska prava 2022. nagrađen je EU Oscarom. Ponovo je izabran na europskim izborima u lipnju 2024. godine.

Za svoje junaštvo i zasluge u obrani Domovine odlikovan je s devet najviših državnih odlikovanja i medalja te više pohvala i nagrada. Umirovljeni je brigadir HV-a. O svom ratnom putu napisao je roman Ništa lažno, u kojem govori o obrani Vukovara i svom zatočeništvu u logorima. Roman je doživio osam izdanja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.