Vlaić smiruje strahove: Mirovine neće biti manje, na svaku uloženu kunu, mi vam zaradimo još dvije

Foto: RTL, Shutterstock

PREDSJEDNIK Vlade Tihomir Orešković sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s predstavnicima društava za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima koji su predstavili svoj dosadašnji rad te, kroz opsežnu prezentaciju, dosadašnja ulaganja i prinose, priopćeno je iz Vlade.

Predsjednik Udruženja mirovinskih fondova Petar Vlaić kazao je za RTL kako nije istina da uzimaju više nego što zarade za umirovljenike.

"Mi naše novce najviše ulažemo u državne obveznice (72 posto imovine), hrvatske dionice (11 posto), a mi bismo uložili puno više u hrvatske vrijednosne papire da nam se pruži prilika", kazao je.

"Mirovine neće biti manje. Naši izračuni pokazuju da za tri kune uplaćene u prvi stup, mi uplatimo jednu kunu u drugi stup. Znači, 75 posto mirovinskih izdvajanja izdvajamo za prvi stup, samo 25 posto u drugi stup. Za prosječne plaće mirovina će biti 55 posto iz drugog stupa, 45 posto iz drugog stupa, bez obzira što članovi uplaćuju samo 25 posto u drugi stup", dodaje.

Osvrnuo se i na kritiku Lovrinovića da upravljanje mirovinskim fondovima uzmu više nego što zarade članovima.

"Ne. Prinosi koje mi komuniciramo su prinosi nakon uzimanja naknada. To je 5,88 posto godišnje je prosjek od osnivanja. Realni prinos je 3,65, što mislimo da je vrlo visoko, a naknada je 0,42 posto", kazao je.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.