WSJ: Ukrajincima više ne prijete samo iranski dronovi, Rusima stiglo moćnije oružje

Foto: Profimedia

Iran je poslao nekoliko stotina balističkih projektila u Rusiju, piše Wall Street Journal pozivajući se na izvore iz diplomatskih krugova. 

Neimenovani američki diplomat potvrdio im je da su projektili "isporučeni". Isporuka navodno uključuje nekoliko stotina balističkih projektila kratkog dometa. Američki dužnosnici ranije su objavili da je Rusija nabavila bespilotne letjelice od Irana, kao i drugo streljivo i oružje od Sjeverne Koreje. 

Sankcije Rusiji nakon njezine invazije na Ukrajinu umanjile su sposobnost Vladimira Putina da obnovi iscrpljene zalihe oružja.

Balističke projektile je puno teže presresti

Inače, Bloomberg je ranije ovog tjedna objavio da europski dužnosnici očekuju da će Iran vrlo skoro isporučiti balističke projektile Rusiji. Bloombergovi izvori nisu htjeli dati procjene vrste i količine balističkih raketa ni perioda u kojem bi mogli biti poslani Rusiji.

Balistički projektili obično lete znatno brže od krstarećih raketa ili bespilotnih letjelica, pa ih je teže presresti i uništiti. Uz to, mogu nositi značajno veći teret, što znači da mogu napraviti i puno veću štetu. SAD i drugi zapadni saveznici više su puta upozoravali Teheran da ne šalje balističke projektile Moskvi.

Ruski pregovori o nabavi balističkih projektila kratkog dometa od Irana započeli su još u rujnu prošle godine, kad je tadašnji ruski ministar obrane Sergej Šojgu otputovao u Iran kako bi vidio balističke rakete Ababil, pisao je CNN u siječnju. 

Ukrajinski gradovi redovito pod napadom dronova iranske proizvodnje

U ožujku je G7 izdao snažnu zajedničku izjavu u kojoj upozorava da će odgovor međunarodne zajednice uključivati ​​"nove i značajne mjere protiv Irana" ako zemlja počne slati balističke projektile Rusiji.

Reuters je još u veljači ove godine izvijestio da je Rusija već primila "najmanje četiri isporuke projektila" iz Irana. Međutim, do danas nije zabilježeno da je Rusija ispalila iranske balističke rakete na Ukrajinu. Ukrajinski gradovi od listopada 2022. redovno su pod napadom bespilotnih letjelica Shahed iranske proizvodnje.

Kyiv Independent pisao je da novija izvješća spominju mogućnost da Iran isporuči dvije vrste projektila kratkog dometa, Ababil i Fath-360, a rusko osoblje navodno već u Iranu prolazi obuku za njihovo korištenje.

Zelenski od saveznika traži sustave protuzračne obrane

Ababil i Fath-360 imaju domet od 86 odnosno 120 kilometara, što ograničava mete protiv kojih bi ih Rusija mogla koristiti na one relativno blizu njezinih granica i prve crte bojišnice.

Vijest o navodnoj isporuci balističkih projektila dolazi u trenutku kad Rusija intenzivira svoje napade raketama i bespilotnim letjelicama na ukrajinske gradove, a Ukrajina se priprema za velike ruske napade na energetsku infrastrukturu ove zime.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije danas na sastanku Ukrajinske obrambene kontaktne skupine u Njemačkoj da je Ukrajini hitno potrebno više sustava protuzračne obrane.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.