Za banke u Hrvatskoj nema krize: Samo u 2011. zabilježile su dobit od dvije i pol milijarde kuna!

BANKE u Hrvatskoj ostvarile su u prvih šest mjeseci 2011. čak 320,5 milijuna kuna veću brutto dobit, nego u istom razdoblju prošle godine, službeno je danas objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Svim velikim bankama značajno je porasla dobit!

Ukupna dobit prije oporezivanja banaka iznosi 2,54 milijarde kuna, što je za 14,4 posto više nego u prvom polugodištu 2010. Da bakarskim institucijama u Hrvatskoj ide više nego dobro, i da se na njih nije prenijelo gotovo ništa lošega od recesije u kojoj je Hrvatska već tri godine, pokazuje još cijeli niz podataka koje je danas objavio HNB.

Od 33 banke koje posluju u Hrvatskoj, 24 su polugodište završile u plusu, dok je 9 banaka zabilježilo gubitak. No, i taj minus je neusporedivo manji od dobiti velikih banaka, pa je devet gubitaša zajedno u gubitku od 67,3 milijuna kuna.

Zašto tako teško dijele teret krize? Zato što im ide bolje nego ikad!

A sad malo o velikima, kojima ide bolje nego ikad. Zagrebačka banka (ZABA) je vodeća hrvatska bankarska institucija s brutto dobiti od 884,1 milijun kuna, koju je utržila samo od početka siječnja do zadnjeg dana lipnja ove godine.

U Zabi mogu biti posebno zadovoljni i zbog toga što im je dobit prije oporezivanja veća za 222 milijuna kuna nego u istom lanjskom razdoblju. Ovo valja imati na pameti svaki sljedeći put kad predstavnici bankara izjave da nemaju manevarskog prostora, primjerice, za snižavanje kamata u švicarskim francima.

Druga po poslovnim rezultatima je Privredna banka Zagreb (PBZ), koja ima dobit u prvih šest mjeseci 2011. od 615,2 milijuna kuna. To je za 185 milijuna kuna više nego prije godinu dana.

Od ukupne dobiti banaka, 95 posto su utržile one u stranom vlasništvu


Na Zabu i PBZ otpada gotovo 60 posto dobiti u ukupnom bankarskom sektoru u Hrvatskoj. Poslovnim plusom mogu se pohvaliti i Raiffeisen bank (337 milijuna kuna), Erste banka (324,4 milijuna kuna), Splitska banka ( 140 milijuna kuna) te Hypo sa 112,2 milijuna kuna brutto dobiti u prvih šest mjeseci ove godine.

Svi šest vodećih banaka s top liste dobiti u 2011. u stranom su vlasništvu, a tek je na sedmoj poziciji Hrvatska poštanska banka, koja je ostvarila dobit od 58, 6 milijuna kuna.

Dobit banaka u inozemnom vlasništvu čini skoro 95 posto od ukupne dobiti svih banaka koje su u Hrvatskoj poslovale u ovoj godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.