Odbijeni Kolakušić i Hasanbegović, ništa od povratka u sabor

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Mandatno-imunitetno povjerenstvo većinom je glasova odbilo prijedloge da se Zlatko Hasanbegović, odnosno, Mislav Kolakušić odrede kao zamjene zastupnika Dražana Dizdara koji je u rujnu mandat stavio u mirovanje.

Predsjednik MIP-a Robert Jankovics iznio je prijedloge dviju stranaka, Bloka za Hrvatsku te Prava i pravde da u Saboru zamijene zastupnika PIP-a Dizdara koji je 20. rujna 2024. godine stavio mandat u mirovanje.

Podsjetio je da je Mislav Kolakušić 16. svibnja podnio ostavku na zastupničku dužnost zbog nespojivosti s mandatom u Europskom parlamentu za koji se Kolakušić natjecao, nakon čega je počeo mandat Dizdaru kao njegovoj zamjeni. No, kako je Dizdar u rujnu stavio svoj mandat u mirovanje, PIP u 1. izbornoj jedinici na listi nije više imao kandidata iz svoje stranke, a prema članku 42. stavkom 3. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor zastupnika može mijenjati samo neizabrani zastupnik iz iste stranke, ali ne i s liste. Hasanbegović je bio na koalicijskoj listi Domovinski pokret - Pravo i pravda - Blok za Hrvatski – Agrameri pa je Blok za Hrvatsku zatražio da Hasanbegović kao neizabrani kandidat pod rednim brojem 2 zatražio da ga se odredi za Dizdareva zamjenika.

MIP je to odbio uz obrazloženje da za to nisu ostvareni uvjeti jer zahtjev nije u skladu sa člankom 42. Zakona.

Kolakušić, pak, podnio je ostavku i nakon što ju je Sabor prihvatio njezin učinak je neopoziv i konačan pa je i njegov zahtjev većinom glasova odbijen s istim obrazloženjem o neusklađenosti sa člankom 42. stavkom 3. Zakona. Čelnik PIP-a Kolakušić već je ranije najavio da će se obratiti Ustavnom sudu.

Do ožujka će to zastupničko mjesto ostati upražnjeno, nakon čega će se vidjeti hoće li Dizdar ponovno aktivirati mandat, a do tada će Sabor funkcionirati sa 150 zastupnika.

To ne bi bilo prvi put da Sabor radi s jednim zastupnikom manje od početno izabranih jer SDP 2007. godine, nakon smrti svog predsjednika Ivice Račana iz poštovanja prema njemu nije htio imenovati nikoga da ga mijenja

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.