Zlostavljao 3500 djece iz 30 država, prijetio, tražio slike. Djevojčica (12) se ubila

Foto: Facebook

Muškarac iz Sjeverne Irske osuđen je na doživotnu kaznu i provest će u zatvoru najmanje 20 godina zbog ekstremnog seksualnog zlostavljanja djece na internetu i ubojstva 12-godišnje djevojčice. Alexander McCartney (26) iz okruga Armagh priznao je 185 optužbi - uključujući više od 50 kaznenih djela ucjene.

Jedan od najvećih svjetskih online zlostavljača djece stvorio je lažne profile i okomio se na 3500 žrtava u dobi od 10 do 16 godina, iz više od 30 zemalja. Priznao je krivnju za ubojstvo 2018. nakon što si je 12-godišnja djevojčica iz SAD-a Cimarron Thomas oduzela život zbog njegova zlostavljanja, piše BBC.

U petak je sudac O'Hara u Belfastu objavio da McCartney, koji je u pritvoru već pet godina, ne može zatražiti oslobađanje prije 2039. godine. O'Hara je rekao kako je teško zamisliti seksualnog devijanta koji predstavlja veći rizik od ovog optuženika.

Najveći slučaj catfishinga u Velikoj Britaniji

Serija zločina Alexandera McCartneyja između 2013. i 2019. opisana je kao "najveći slučaj catfishinga u Velikoj Britaniji". Catfishing uključuje korištenje lažnog identiteta na internetu za sklapanje prijateljstva i iskorištavanje žrtava, a "Som" (catfish) je osoba koja je stvorila lažni identitet na internetu.

Takvi prijestupnici putem društvenih mreža i aplikacija za razmjenu poruka ciljaju druge ljude obično radi zlostavljanja i prevare. Iza kompjuterskog ekrana u svom domu u Sjevernoj Irskoj McCartney je unio strah i patnju u živote tisuća djece diljem svijeta.

Velikoj većini svojih žrtava pristupio je na Snapchatu iako je u malom broju slučajeva koristio druge društvene mreže, uključujući Instagram i Kik. Na svoja 64 uređaja pretvarao se da je mlada djevojka kako bi namamio svoje žrtve da pošalju intimne fotografije. Ponekad je koristio slike koje je dobio od drugih mladih djevojaka i uzimao njihove identitete kad bi razgovarao s novim žrtvama.

Kad bi dobio fotografije, ucjenjivao bi ih i tražio još ekstremnije fotografije. Ako ih žrtve ne bi poslale, govorio bi im da će ih razotkriti njihovim prijateljima i obitelji. Prisilio je djecu da u zlostavljanje uključe svoju mlađu braću i sestre, pa čak i kućne ljubimce i predmete u obitelji.

Djevojčica: Mislim da ću umrijeti. McCartney: Briga me

Glasnogovornik Snapchata kaže da je seksualno iskorištavanje bilo koje osobe užasno i nezakonito te da "suosjećaju sa žrtvama u ovom slučaju": "Ako otkrijemo takvu aktivnost ili nam je netko prijavi, mi je uklanjamo, zaključavamo račun koji krši pravila i prijavljujemo vlastima."

Kompanija je rekla da ima dodatnu zaštitu za tinejdžere kako bi otežala da ih kontaktiraju stranci: "Putem našeg obiteljskog centra u aplikaciji roditelji također mogu vidjeti s kim njihovi tinejdžeri razgovaraju i tko su im prijatelji."

U mnogim slučajevima prestravljena djeca tražila su McCartneyja da prestane i preklinjala da se njihove slike ne stavljaju na internet. Neki su govorili da će se ubiti ili ozlijediti. Jedna mu je žrtva poslala sliku s posjekotinom na ruci. McCartney im je odgovarao da ga nije briga. Druga djevojka je rekla: "Ne mogu prestati drhtati, mislim da ću umrijeti." McCartney je odgovorio: "Baš me briga."

Policija je rekla da je povremeno dijelio slike s drugim pedofilima. Vodio je evidenciju o djeci koju je zlostavljao i na Snapchatu označavao njihovu lokaciju. Bio je toliko nemilosrdan u zlostavljanju da je imao predložak poruka koje bi kopirao i slao djeci.

Sud je zaključio da je šteta koju je McCartney prouzročio nemjerljiva i da je ponižavao žrtve radi vlastitog seksualnog zadovoljenja. Mnoge žrtve nikad nisu identificirane, ali njihovi su životi zauvijek promijenjeni.

Iako istražitelji vjeruju da je komunicirao s čak 3500 djece, ovaj se slučaj usredotočio na njih 70 kako bi se sudu omogućio uravnotežen postupak. Tijekom istrage tužitelji su otkrili jedan slučaj koji je doveo do tragičnih posljedica.

Samoubojstvo 12-godišnjakinje

Godine 2018. poslao je poruku 12-godišnjoj Cimarron Thomas u američkoj saveznoj državi Zapadnoj Virginiji. Nakon što joj je dao kompliment i dobio sliku započeo je svoju kampanju zlostavljanja. Zahtijevao je još njezinih slika i prijetio da će staviti njezine fotografije na internet i razotkriti je ako ne učini što je rekao. Uplašena djevojčica nikome nije rekla što joj se događa.

McCartney ju je nastavio progoniti i tražiti još fotografija te joj je rekao da mora uključiti i svoju mlađu sestru. Ona je to odbila i rekla da će se ubiti. Cimarron se ustrijelila u glavu vatrenim oružjem koje je legalno posjedovala njezina obitelj, dok je još bila online s McCartneyjem. Pronašla ju je mlađa sestra.

U nastavku tragedije, 18 mjeseci kasnije Cimarronin otac Ben oduzeo si je život. U trenutku smrti nije znao zašto je njegova kći počinila samoubojstvo. U izjavi koja je u petak pročitana ispred suda, Cimarronini djed i baka Peggy i Dale Thomas pozvali su roditelje da ostave otvorena vrata komunikacije radi zlih ljudi na internetu.

McCartney je početkom ove godine priznao krivnju za ubojstvo iz nehaja Cimarron Thomas.

Žrtve u najmanje 30 zemalja

U petak je policijska služba Sjeverne Irske (PSNI) priopćila da je o zlostavljanju saznala od škotske policije koja je izvijestila o 13-godišnjoj djevojčici koju maltretira odrasli osumnjičenik iz Sjeverne Irske, koristeći pseudonim djevojčica od 13 godina.

Ravnatelj PSNI-a Eamonn Corrigan podržao je kaznu i rekao da McCartney nije ništa drugo nego odvratni predator djece. Dodao je da McCartneyjevi uređaji sadrže desetke tisuća fotografija i videa maloljetnih djevojaka koje izvode seksualne radnje pod ucjenom.

Njegove žrtve su locirane u Americi, Novom Zelandu i najmanje 28 drugih zemalja. "Što se mene tiče, postoji samo jedno mjesto za McCartneyja, a to je iza rešetaka", rekao je Corrigan. Policija je objavila da je McCartney postao prva osoba u Velikoj Britaniji koja je osuđena za ubojstvo iz nehaja dok je žrtva boravila u stranoj jurisdikciji.

"Zahvalni smo što su naši partneri u provođenju zakona u Sjevernoj Irskoj smatrali potrebnim uhititi i optužiti McCartneyja za njegovu ulogu u smrti djevojke", rekao je američki specijalni agent Derek Gordon.

*Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć:

Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.