Miro Kovač: Kamala Harris mogla bi nastaviti sa smanjivanjem potpore Ukrajini

Foto: HRT

Nakon izraelskog napada na ciljeve u Iranu analitičari raspravljaju o potencijalnim reakcijama i geopolitičkim posljedicama.

Vojni analitičar Mario Galić je u emisiji U mreži Prvog HRT-a istaknuo da je napad bio "vrlo ograničen i pažljiv", smatrajući ga demonstracijom moći Izraela. S druge strane, geopolitički analitičar Gordan Akrap pohvalio je umjeren izraelski pristup u ovom napadu, izrazivši nadu da će i Iran "mudro postupiti i shvatiti poruku". Akrap je dodao da je ovaj napad imao taktičku dimenziju, s dugoročnim strateškim posljedicama zbog iranskog gubitka S-300 sustava i ograničenja u obnovi zbog ruskih potreba za istom opremom koju Iran prema navodima šalje Rusiji.

Miro Kovač: Izrael bez Amerike ne može opstati na Bliskom istoku

Bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač naglasio je važnost američke podrške Izraelu, napominjući da "Izrael bez Amerike ne može opstati na Bliskom istoku" te da američka administracija ne želi radikalizaciju sukoba. Kaže da je očito uspio američki pritisak na Izrael s obzirom na to da su gađani samo iranski vojni ciljevi, a ne naftna ili nuklearna postrojenja. Kovač smatra da se do inauguracije sljedećeg američkog predsjednika vjerojatno neće dogoditi veći pomaci u vezi s Bliskim istokom.

Galić je također upozorio na unutarnju nestabilnost Irana, ističući kako velika sredstva ulažu u vojnu moć, dok stanovništvo trpi posljedice. Prema njegovim riječima, ovaj izazov ugrožava dugoročni opstanak i stabilnost režima, što otvara prostor za diplomatska rješenja, uključujući moguće dogovore poput razmjene zarobljenika između Hamasa i Izraela.

Kovač je zaključio kako bi pobjeda Donalda Trumpa značila dodatno jačanje podrške Izraelu, dok bi administracija Kamale Harris mogla signalizirati nastavak američkog smanjivanja vojne podrške Ukrajini i fokusiranje na nadmetanje s Kinom u tehnološkoj i geopolitičkoj nadmoći.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.