Mjesec je milijune godina stariji nego što smo mislili, kažu znanstvenici

Foto: ESA

Znanstvenici smatraju da je Mjesec nastao nedugo nakon stvaranja Zemlje, prije otprilike 4.4 milijarde godina, kada je Sunčev sustav bio još mlad. Pretpostavka je da je tada objekt veličine Marsa udario o tek formiranu i užarenu Zemlju i odlomio ogroman oblak krhotina koji se nakon nekog vremena formirao u Mjesec. 

Prema novome istraživanju, naš je prirodni satelit stariji nego što smo mislili, i to dobrih 40 milijuna godina. "To znači da je Mjesec star najmanje 4.46 milijardi godina, samo za dlaku mlađi od Zemlje, koja ima 4.54 milijarde godina", kazala je geologinja Jennika Greer sa Sveučilišta Glasgow, a prenosi Science Alert.

Proučavali cirkone s Mjeseca

Stručnjaci su do nove procjene starosti Mjeseca došli nakon proučavanja sićušnih zrnaca cirkona u lunarnim uzorcima Apolla. "Ovi su kristali najstarije poznate čvrste tvari koje su nastale nakon golemog udara. A budući da znamo koliko su ti kristali stari, možemo odrediti Mjesečevu kronologiju", navodi kozmokemičar Philipp Heck sa Sveučilišta Chicago. 

Mada nije sasvim poznato kako i kada je točno nastao Mjesec, prisutnost nekih specifičnih elemenata snažno ukazuje na zemaljsko podrijetlo. Stoga u znanstvenoj zajednici dominira hipoteza o velikom udaru. Procjene o tome kada se on dogodio su do sada varirale, a prema najnovijoj studiji izgleda da se to zbilo mnogo ranije od početnih pretpostavki. 

"Cirkoni su se formirali nakon što se ohladio ocean lunarne magme"

Kristali cirkona su izvrstan način za praćenje starosti uzorka zbog neobičnog načina na koji nastaju. Naime, ti kristali prilikom formiranja sadrže uran. Tijekom vremena radioaktivni uran u cirkonu se raspada u olovo dobro poznatom brzinom. Znanstvenici stoga mogu analizirati omjere urana i olova u kristalu cirkona i utvrditi prije koliko je vremena on nastao. 

Stručnjaci kažu da su ovi kristali stvoreni nakon što se Mjesečeva površina skrutila i kada se ohladio ocean lunarne magme. "Kad je površina bila rastaljena, nisu se mogli formirati i opstati kristali cirkona. Dakle, svi kristali na Mjesečevoj površini morali su se formirati nakon što se ohladio ocean lunarne magme", rekao je Heck.   

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.