Istina o boji paprika šokirala ekipu na Twitteru, znate li vi razlike?
ŠTO ZNATE o paprici?
Nakon što je jedna blogerica na Twitteru napisala da je otkrila kako boja paprike ovisi o njihovoj zrelosti, njezina objava postala je viralna, a korisnici društvenih mreža već danima raspravljaju o toj temi.
"OK, upravo sam saznala da se zelena paprika pretvori u žutu, zatim u narančastu i u crvenu i zapravo je riječ o istoj paprici, samo manje zreloj", napisala je lifestyle blogerica Amy na Twitteru te pokrenula raspravu.
Ispostavilo se kako je to samo djelomično točno, s obzirom na to kako su u punoj zrelosti paprike različitih boje genetski različite vrste. Kako piše Iflscience, paprike (koje su inače bobičasto voće, iako ih neki smatraju i lisnatim povrćem) mogu požutjeti ili pocrvenjeti ako se ne uberu te su u pitanju različiti stadiji zrelosti. No prema objašnjenju botaničara, upravo DNK predodređuje maksimalnu količinu pigmenta koji paprika može proizvesti.
Do promjena u boji dolazi zbog raspadanja određenih kemikalija unutar biljke dok sazrijeva. Paprika započinje kao zelena zbog prisutnosti zelenih pigmenata klorofila, koji su krucijalni za fotosintezu. No kako paprika zreli, ti pigmenti se razbijaju u razne druge, što papriku može pretvoriti u žutu, narančastu, ali i u boje poput bijele ili ljubičaste.
Te kemijske promjene zaslužne su i za različite okuse i mirise paprika različitih boja. Zelene paprike sadrže određeni kemijski spoj privlačnog naziva 2-metoksi-3-izobutilpirazin, poznat i kao babura pirazin, radi se o sastojku koji paprici daje distinktivan miris. Kako paprika sazrijeva, koncentracija tog sastojka se smanjuje, a nekih drugih povećava, zbog čega paprika mijenja boju i poprima slađu aromu.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati