Nova studija: Jedenje crvenog i prerađenog mesa povezano sa srčanim bolestima
KONZUMIRANJE crvenog i prerađenog mesa povezano je s većim izgledima za srčane bolesti i smrt, pokazuje nova velika studija.
Prema tom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu JAMA Internal Medicine, konzumiranje dva mala obroka crvenog ili prerađenog mesa tjedno povezano je s tri do sedam posto većim rizicima od kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara te tri posto većim rizikom od smrti od svih uzroka.
Dva obroka tjedno od mesa peradi također su povezana s većim rizikom od srčanih bolesti, no ne i sa sveukupno većim mortalitetom, navodi se u studiji koju su proveli znanstvenici s medicinskog fakulteta Feinberg na Northwestern Universityju.
Autori studije pozvali su na više istraživanja o mesu peradi prije preporuka o njegovu unosu zbog toga što se studijom nije analizirao način pripreme mesa peradi, primjerice je li meso bilo s roštilja ili prženo.
Konzumiranje ribe nije povezano s negativnim zdravstvenim posljedicama
Konzumiranje ribe nije bilo povezano s negativnim zdravstvenim posljedicama.
Zaključci su u skladu s ranijim istraživanjima koja su povezala meso s negativnim posljedicama po zdravlje, no mogu djelovati kao iznenađenje nakon izvješća objavljenog u listopadu u časopisu Annals of Internal Medicine po kojemu ne postoje dostatni dokazi za preporuke ljudima da smanje unos mesa.
Neki stručnjaci za javno zdravlje doveli su u pitanje točnost tih zaključaka, a neke od autora toga izvješća kasnije se prozvalo zbog toga što nisu otkrili svoje ranije veze s industrijom koja je financirala njihove ranije projekte. To izvješće izradili su znanstvenici sa sveučilišta Dalhousie, Nova Scotia i kanadskog sveučilišta McMaster.
Takvi suprotstavljeni zaključci mogu paralizirati potrošače koji nastoje donijeti zdrave odluke, potkopavaju vjeru u znanost o prehrani i mogu potaknuti neke da se bace bez sustezanja na steakove i burgere.
Norrina Allen, epidemiologinja i pedijatrica s medicinskog fakulteta na Northwesternu i voditeljica studije, ističe da to izvješće i njezina studija odgovaraju na različita pitanja.
Njezina studija ispitala je imaju li ljudi koji jedu više mesa veću vjerojatnost da se razbole i umru, dok je listopadsko izvješće analiziralo raspoložive podatke kako bi utvrdilo postoje li dostatni dokazi da smanjeni unos mesa rezultira dobrobitima za zdravlje.
Crveno i prerađeno meso treba umjereno konzumirati
Allen kaže kako se nada da će ljudi umjereno konzumirati crveno i prerađeno meso te nastojati konzumirati više voća i povrća te cjelovitih žitarica.
Gotovo 30.000 muškaraca i žena bilo je obuhvaćeno studijom sveučilišta Northwestern koja je pratila ispitanike iz šest različitih dugoročnih istraživanja i do 30 godina.
U odnosu na ranija istraživanja ovo je otišlo par koraka dalje u nastojanju da izluči utjecaj mesa praćenjem faktora rizika kod pojedinaca i drugih aspekata prehrane svakog pojedinog ispitanika, dodaje Allen.
Iako je povećanje rizika od dva obroka tjedno malo, rizik raste s povećanim unosom crvenog mesa, pokazuje studija.
Studija je imala nekoliko ograničenja od kojih je veće bilo to da se oslanjala na podatke ispitanika o tome što su jeli mjesec dana prije početka istraživanja, a nisu uzete u obzir eventualne promjene prehrane u godinama nakon toga.
Ispitanici su prosječno praćeni 19 godina.
Allen ističe kako je zanimljivo da postoji značajna veza između zdravlja ispitanika te njihove smrti s onim što je činilo njihovu prehranu prije više desetaka godina.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati