Istraživači otkrili u kojim se plodovima mora nalazi najviše mikroplastike
IAKO toga vjerojatno nisu svjesni, ljubitelji morskih plodova u organizam unose sitne komadiće plastike - potencijalno i desetke tisuća takvih komadića godišnje - kada naruče juhu od školjki, kamenice ili tjesteninu od Jakobovih kapica.
Mekušci - poput dagnji, kamenica i Jakobovih kapica - sakupljeni uz obale Azije sadržavali su najvišu razinu mikroplastike među morskim plodovima, otkrili su istraživači nakon pregleda 50 studija kojima su testirani uzorci namijenjeni prehrani ljudi.
Fragmente su sadržavali i ribe, rakovi i škampi, navodi se u članku nedavno objavljenom u časopisu Environmental Health Perspectives.
Komadi mikroplastike nastaju razgrađivanjem većih dijelova plastičnog otpada koji se baca u vodu ili od mikrokuglica dodanih u u proizvode za uljepšavanje koji su kasnije dospjeli u odvode. Manji su od sjemena sezama, prema National Oceanic and Atmospheric Administrationu.
Istraživači procjenjuju da se na dnu oceana može naći 14 milijuna tona mikroplastike, prema studiji objavljenoj prošle godine u Frontiers in Marine Science, prenosi Today. Naravno, to može biti štetno za ocean i vodeni život.
Osobito zabrinjava prisutnost mikroplastike u plodovima mora, ali trenutno je teško izmjeriti bilo koji pridruženi rizik, rekao je vodeći autor studije Evangelos Danopoulos, istraživač zagađenja okoliša i student postdiplomskog studija na Medicinskom fakultetu Hull York u Yorku u Engleskoj.
"Priroda mikroplastike čini je suštinski teškom za istraživanje jer promatramo smjesu puno različitih polimera, različitih veličina i koncentracije", rekao je.
Potrebno je više istraživanja prije nego što istraživači mogu pružiti konkretne savjete javnosti o jedenju morskih plodova, dodao je. No, autori istraživanja izračunali su da bi maksimalna količina mikroplastike koju bi čovjek mogao unijeti u organizam iz morskih plodova bila oko 55.000 čestica godišnje. Ipak, važno je znati i da taj godišnji maksimum raste na 458.000 čestica ako pijete vodu iz slavine i 3.569.000 ako pijete vodu u bocama, rekao je Danopoulos.
Kada su u pitanju morski plodovi, mekušci sadrže najviše mikroplastike među plodovima mora jer su oni "prirodni sustav filtriranja oceana" i stoga su osobito ranjivi na ovu vrstu onečišćenja, napominje se u pregledu. Rizik je još veći jer ih ljudi konzumiraju cijele, dok kod riba jedu samo dijelove - čije škrge i gastrointestinalni trakt sadržavaju mikroplastiku, ali meso ne, napisali su autori.
Unatoč svemu, stručnjaci smatraju da ljudi ne bi trebali prestati jesti morske plodove.
"Jednostavna je činjenica da su morski plodovi najzdraviji životinjski protein na planetu, a nejedenje morskih plodova nanijelo bi veću štetu od bilo kojeg potencijalnog rizika povezanog s izlaganjem mikroplastici", tvrdi Gavin Gibbons.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati