Ugostitelj: Pomozite kafićima, ne možemo tako raditi, radnici bježe glavom bez obzira
UDRUŽENJE ugostitelja Zagreba pozdravlja odluku Stožera o produljenju radnog vremena ugostiteljskih objekata do ponoći i nada se da će to pomoći prometu, no nezadovoljno je i sramotnim ocjenjuje što su kafići opet zapostavljeni i još ne mogu raditi unutra, istaknuo je za Hinu predsjednik tog udruženja Franz Letica.
Zagrebačko udruženje ugostitelja po članstvu je jedno od većih u Hrvatskoj, a kako su i dio Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK), Letica sramotnim smatra izjave predsjednika tog Ceha Jose Smolića da su zadovoljni novom odlukom Stožera oko radnog vremena, pri čemu ni ne spominje potrebu otvaranja unutrašnjosti kafića i barova.
"Govoriti samo o zadovoljstvu zbog za sat produženog radnog vremena, s 23 do 24 sata, znači ne zastupati kolege u cijelosti nego selektivno, zbog čega se oni koji imaju samo kafe-barove još više vide zapostavljenim, ne samo od Stožera, nego i od Ceha", tvrdi Letica.
Ocjenjuje kako je za mnoge ugostitelje cijela ta situacija oko otvaranje i neotvaranja ugostiteljskih objekata, samo rad na terasama, pa onda rad restoranima i unutra i vani, a kafićima i dalje samo vani, prilično zbunjujuća i nerealna te im je već pomalo nejasno jesu li otvoreni ili zatvoreni.
"Ako se 15. lipnja stalno spominje kao mogući datum otvaranja rada i u unutrašnjosti kafića, pitamo se koja je razlika između 10. ili 11. lipnja i 15. lipnja, što znači tih par dana? To stvarno nije više nikome jasno, a puno nas se nadalo da će povoljna epidemiološka situacija u zemlji, veći dolasci turista i početak ljetne sezone, kao i početak Europskog nogometnog prvenstva biti dovoljni razlozi da omoguće i rad kafićima unutra. No od toga još ništa, a nemamo ni naznake kada bi to moglo biti", komentira Letica i dodaje kako je sve to i "žalosno".
Kažu da je promet puno manji nego 2019.
Iznosi i podatak kako je, unatoč otvaranju unutrašnjosti restorana i rada kafića na otvorenom, pa i rastu prometa koji se fiskalno pokazuje, u ugostiteljskim objektima promet još oko 50 posto manji nego u isto vrijeme 2019. i ni izbliza nije dovoljan da se pokriju svi troškovi.
Nastavlja se i problem s pronalaskom radnika, posebice kvalitetnih i obučenih ljudi koje ugostiteljstvo već traži ''ko' suho zlato'', pri čemu su i iznosi plaće problem jer ako ugostitelji ne rade punim kapacitetom teško da mogu i zaraditi i platiti radnike koliko bi željeli, zaključno je upozorio Letica.
Nacionalni stožer civilne zaštite danas je objavio da će večeras od ponoći ugostiteljski objekti, pekarnice, casina i automat-klubovi moći raditi do 24 sata. Moći će se i trenirati u školskim dvoranama, a i konferencije i kongresi moći će se održavati uz pridržavanje mjera.
Produžavanje do 24 sata odnosi se i na javna događanja, okupljanja i manifestacije, no unutrašnjost kafića i dalje je zatvorena za posjetitelje, osim za one ugostiteljske objekte koji poslužuju hranu.
HOK pozdravio odluku
Nedugo nakon toga reagirao je Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji je pozdravio odluku nacionalnog Stožera civilne zaštite o produljenju rada ugostiteljskih objekata do ponoći.
Ceh je pritom podsjetio da je prošli tjedan uputio zahtjev Stožeru s prijedlogom da se ugostiteljima dopusti rad do minimalno 24 sata tijekom Europskog prvenstva u nogometu, s obzirom na to da se epidemiološka slika popravila.
Predsjednik Ceha ugostitelja Joso Smolić u priopćenju je izjavio kako odluka o produljenju rada ugostiteljskih objekata neće ugroziti epidemiološku situaciju, već će omogućiti da praćenje nogometa prođe bez neugodnosti.
Rekao je i kako je to primjer uspješne suradnje struke i Stožera. Vjeruje da je odluka na zadovoljstvo svih - ugostitelja i brojnih navijača koji će Europsko prvenstvo u nogometu pratiti u ugostiteljskim objektima.
Smolić je još jednom pozvao na pridržavanje epidemioloških mjera.
Ugostitelj: Jednostavno ne možemo shvatiti o čemu se tu radi
Cijelu situaciju i stanje u kafićima za N1 komentirao je ugostitelj Dažen Biljan. Traži izjednačavanje kriterija.
“Jednostavno ne možemo shvatiti o čemu se tu radi. Sve vrijeme apeliramo i tražimo od Stožer da izjednače caffe barove s restoranima u našoj zemlji. Nažalost oni i dalje ostaju zatvoreni u zatvorenim prostorima”, rekao je.
Kaže kako, obrazloženje da se u zatvorenim prostorima ne bi mogle efikasno provoditi mjere, ne mogu prihvatiti kao razumno.
“Grad Zagreb je pun evenata, svi su ljudi vani, zar su caffe barovi Zagreba i Hrvatske stvarno zadnja linija obrane protiv covida. Kafići, decidirano tvrdim, u velikoj većini mjere poštuju maksimalno, dajte nas otvorite, ugostiteljski objekti Hrvatske su sigurna mjesta za građane”, veli.
Kaže kako i za fan zone na otvorenom, za vrijeme nogometnog Eura, treba donijeti jasne mjere i apelirati na ljude da ih poštuju.
“S druge strane, neka inspekcija radi svoj posao, mi smo legalisti, mi se zalažemo za poštovanje zakona. Kafići su više od 55% ugostiteljskog sektora. Naši kolege, jako veliki broj njih, šest mjeseci uopće ne rade. To su kolege koji nemaju terasu, oni su na izmaku snaga, propadamo iz dana u dan sve više. Pod hitno pomognite sekciji caffe barova”, apelira Biljan.
"Radnici bježe glavom bez obzira"
Rekao je i kako je previsok postotak pada prometa koji ugostitelji moraju imati kako bi mogli ući u mjere pomoći. Naime, tek ako im je promet pao za 60% mogu zatražiti pomoć od države.
“Pozdravili smo mjere za očuvanje radnih mjesta naših djelatnika, to je 4000 kuna, ali tek kada smo kompletno zatvoreni. Nama je sada pad 45% i nama radnici dobivaju 2000 kuna. Ja imam manji promet nego 2019. Pad je sada ispod 50% i više nemamo prava na fiksne troškove”.
Rekao je i kako su ministru Mariću u četvrtak uputili vrlo jasan prijedlog, a to je smanjenje stope PDV-a.
“Previše smo porezno opterećeni, cafe barovi naše zemlje imaju najveće porezno opterećen u Europi, to nijedna djelatnost u Hrvatskoj i Europi nema. Izjednačite nas s restoranima, cijelo vrijeme nas dijelite. Spustite PDV kao za restorane na 13%”, govori.
“Dajte da zadržimo radnike s većim plaćama. U sektoru turizma fali više od 30.000 djelatnika. Kolege iz cafe barova prelaze u restorane koji rade u kompletnim prostorima. S druge strane mijenjaju kompletno djelatnost, ne znaju što će biti s ugostiteljima, spustite stopu PDV-a da pokušamo zadržati radnike jer bježe glavom bez obzira.
Pomognite caffe barovima Republike Hrvatske, ne možemo više živjeti pod ovim okolnostima, dajte brzu i interventnu reakciju. To je prijeko potrebno da bi sektor caffe barova u Hrvatskoj preživio”, zaključuje.
*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati