Što više vlakana, tim bolje: Evo koje povrće može sniziti kolesterol
KOLESTEROL može biti složen problem. S jedne strane, tijelo ga treba za mnoge različite funkcije, a s druge, previše kolesterola može povećati šanse za razvoj srčanih bolesti. Što uzrokuje visoki kolesterol i što se može učiniti da njime učinkovitije upravljamo?
"Otkrivamo sve više o tome što utječe na razinu kolesterola osobe, od genetike preko prehrane do životnih navika. Postaje sve jasnije da genetika igra veliku ulogu u tome kako tijelo obrađuje kolesterol", kaže dijetetičarka Trista Best za Eat This.
Ipak, postoje neke prehrambene navike koje mogu dovesti do visokog kolesterola ili ga pogoršati, kao i one koje mogu pomoći u snižavanju kolesterola i kontroli njegove razine. Određeno povrće može vam pomoći sniziti kolesterol, a koje otkrivamo u nastavku.
Špinat
Špinat je prepun vitamina, minerala i hranjivih tvari koje vaše tijelo treba, posebno kada je u pitanju upravljanje zdravljem srca.
"Vlakna mogu smanjiti loš kolesterol koji cirkulira tijelom. Vlakna će povući kolesterol na sebe i prirodno ga ukloniti iz tijela te tako smanjiti. Osim špinata, za smanjenje kolesterola možete konzumirati i mrkvu te blitvu", ističe Best.
Šparoge
Iako su jedna od namirnica koje najmanje hidriraju pa ih treba izbjegavati jesti po vrućinama, šparoge imaju puno korisnih hranjivih tvari.
"Šparoge sadrže vitamine, minerale, vlakna i druge hranjive tvari koje mogu pomoći u održavanju srca zdravim. Bogate folatima, šparoge također pomažu u snižavanju razine homocisteina u tijelu, što može poboljšati cirkulaciju i smanjiti rizik od srčanih bolesti", tvrdi dijetetičarka Janet Coleman.
Brokula
Brokula je svestrana, ukusna i puna hranjivih tvari korisnih za srce koje pomažu u kontroli kolesterola.
"Brokula je još jedno povrće odlično za snižavanje kolesterola jer ima visoku razinu vlakana i vitamina C. Brokula također sadrži beta-karoten, koji pomaže u sprječavanju oksidacije LDL kolesterola u krvotoku", napominje Coleman.
Prokulice
Ljubitelji prokulica definitivno su na dobitku.
"Prokulice su prepune antioksidansa i protuupalnih svojstava koja pomažu u zaštiti od bolesti srca. Također su izvrstan izvor vitamina C, koji pomaže u održavanju zdravih krvnih žila i time snižava krvni tlak", kaže Coleman.
Artičoke
Artičoke su rijetko na našem jelovniku, ali su pune vitamina i minerala koji mogu pomoći u kontroli kolesterola pa se isplati konzumirati ih češće.
"Artičoke su bogate vlaknima, magnezijem i antioksidansima poput vitamina C i beta-karotena. Također sadrže vitamin K, koji pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka u arterijama. Artičoke također mogu pomoći u smanjenju upale u cijelom tijelu", poručuje Coleman.
Jedna od ideja kako spremiti artičoke je ovaj recept za tjesteninu s artičokama i limunom, ukusno jelo čija priprema traje svega 20 minuta.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati