Europska komisija promijenila pravila o dopuštenoj količini arsena u hrani
EUROPSKA komisija je u petak donijela nova pravila koja propisuju niže dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima, što predstavlja korak u provedbi europskog plana za borbu protiv raka ograničavanjem ili uklanjanjem kancerogenih kemikalija u hrani.
"Danas poduzimamo dodatne mjere za daljnje smanjenje rizika od izloženosti kancerogenim kontaminantima iz našeg prehrambenog lanca. Naši građani žele biti sigurni da je hrana koju jedu sigurna, a nova pravila još su jedan dokaz da su standardi sigurnosti hrane u EU i dalje najviši u svijetu", izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.
Novim pravilima smanjuje se dopuštena koncentracija anorganskog arsena u bijeloj riži te se utvrđuju nove granične vrijednosti za arsen u prehrambenim proizvodima na bazi riže, hrani za dojenčad, dječjoj hrani, voćnim sokovima i soli.
Anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća
Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. na temelju mišljenja Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća.
Arsen je prisutan u niskim koncentracijama u stijenama, tlu i podzemnoj vodi, pri čemu su hrana i pitka voda glavni načini izlaganja ljudi. Industrijske emisije poput rudarenja i izgaranja fosilnih goriva mogu pridonijeti većim razinama arsena u okolišu, kao i upotreba gnojiva, sredstava za zaštitu drva, insekticida ili herbicida koji sadržavaju kontaminant.
Arsen je široko rasprostranjen kontaminant koji se javlja i prirodno i kao rezultat ljudske aktivnosti. Taj metaloid pojavljuje se u različitim anorganskim i organskim oblicima.
Anorganski oblici su toksičniji
Anorganski oblici arsena su toksičniji u usporedbi s organskim arsenom. Zbog problema povezanih s analizom anorganskog arsena u nizu prehrambenih proizvoda, maksimalne razine arsena u početku su bile postavljene samo za rižu i proizvode na bazi riže.
Nakon što su postale dostupne pouzdane analitičke metode, počelo se pratiti nazočnost arsena i u žitaricama, proizvodima na bazi žitarica (uključujući mekinje i klice), sokovima od voća i povrća, pitkoj vodi (uključujući vodu u bocama), kavi, suhim listovima čaja, pivu, ribama i plodovima mora, povrću, mlijeku, mliječnim proizvodima, hrani za dojenčad i malu djecu, hrani za posebne medicinske namjene i dodacima prehrani.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati