Michelinove zvjezdice napokon stigle u Srbiju. Dva restorana dobila po jednu
NAKON tri izdanja Michelinova vodiča u Srbiji bez dodijeljenih zvjezdica Michelinovi inspektori ove su godine procijenili da je Srbija napravila značajan pomak. Tako su u ovom izdanju vodiča dva restorana u Srbiji dobila po jednu Michelinovu zvjezdicu. Riječ je o restoranu Fleur de Sel chefa Nikole Stojakovića u Novom Slankamenu i restoranu Langouste chefa Marka Đerića u Beogradu.
U Fleur de Sel smo večerali jednom ove godine u sklopu festivala Eat Belgrade. Fleur de Sel je velika i značajna investicija u vinariji Atelje Vina Šapat, 60 kilometara udaljenoj od Beograda. Cijela vinarija je obnovljena i dobila je dva restorana od kojih je Fleur de Sel orijentiran prema fine diningu, a drugi radi kao bistro.
Nikola Stojaković bio je prema insajderima u Srbiji jedan od glavnih kandidata za dobivanje Michelinove zvjezdice ove godine. Gospodin Stojaković je učio u velikim francuskim restoranima i to se uglavnom vidi na njegovim tehnikama, u jelima koja se baziraju na sastojcima iz šire balkanske regije.
Gastronomska transformacija Srbije
Restoran također ima jedan od impresivnijih vinskih podruma na ovim prostorima, kao i odličan servis. Restoran Langouste već se duže vrijeme spominje kao potencijalni kandidat za osvajanje Michelinove zvjezdice, a s novim chefom Markom Đerićem to je i uspio.
Mladi chef Đerić također je imao internacionalnog iskustva, a Michelin navodi kako se njegova kuhinja orijentira na "srpske recepte i sastojke koje reinterpretira kreativnim i suvremenim tehnikama Italije i Francuske".
Iznimno je važno što je Srbija napokon dobila Michelinove zvjezdice jer su one vrlo bitne za početak njene gastronomske transformacije. Loše je, međutim, što Michelin nije nagradio neke od najautentičnijih srpskih restorana koji lokalnu kuhinju mogu prezentirati strancima na najbolji mogući način.
Tekst je, uz dozvolu, u cijelosti prenesen s portala Kult Plave Kamenice.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati