Vinari, oprez u podrumima! Kod vrenja mošta prijeti opasni ugljični dioksid
Ilustracija: Vlado Kos / Cropix
BJELOVARSKO-BILOGORSKA policija je povodom sezone branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume upozorila građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.
Podsjećaju da je alkoholno vrenje proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i ugljični dioksid, plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.
Prisutnost ugljičnog dioksida može se utvrditi paljenjem svijeće
Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan. U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.
Prisutnost ugljičnog dioksida može se utvrditi paljenjem svijeće. Ako se odmah ugasi, to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida, pa ga je potrebno prozračiti. Također, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je smanjena sposobnost rasuđivanja.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati